Hlavní obsah

Za zveřejnění odposlechů Nečasových musí Mafra zaplatit 240 tisíc

Praha

Vydavatelství Mafra musí za zveřejnění některých informací z odposlechů telefonátů expremiéra Petra Nečase (ODS) s někdejší šéfkou jeho kabinetu a nynější manželkou Janou Nagyovou (Nečasovou) zaplatit 240 tisíc korun. Úřad pro ochranu osobních údajů zamítl rozklad Mafry, rozhodnutí je tak pravomocné. Informovala o tom mluvčí úřadu Hana Štěpánková.

Foto: Novinky

Expremiér Petr Nečas s maželkou Janou

Článek

"Sankce ve výši 240 000 Kč byla uložena proto, že byly zveřejněny informace pocházející z odposlechu telekomunikačního provozu pořízené orgány činnými v trestním řízení, což zakazuje trestní řád," vysvětlila mluvčí.

"Rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů považujeme za nezákonné a budeme se proti němu bránit správní žalobou u Městského soudu v Praze," sdělila mluvčí vydavatelství Silvie Škábová.

Přepisy policejních odposlechů uveřejnila v květnu Mladá fronta Dnes, kterou Mafra vydává. Obsahovaly mimo jiné i důvěrná oslovení. Ochránci dat následně varovali před zveřejňováním informací soukromého charakteru, které pocházejí z odposlechů v rámci trestních řízení. Už tehdy uvedli, že v těchto případech se nelze odvolávat na veřejný zájem nebo se obhajovat tvrzením, že politik nemá nárok na ochranu soukromí.

Nečas a jeho současná manželka figurují v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby ke sledování expremiérovy bývalé ženy Radky a také v případu údajných trafik pro tři exposlance ODS.

Nagyová navíc čelí společně s lobbistou Ivem Rittigem obvinění kvůli údajnému vyzrazování utajovaných informací Bezpečnostní informační služby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám