Hlavní obsah

Plénum Ústavního soudu bude zřejmě rozhodovat o podjatosti Rychetského

• Aktualizováno

Předseda Ústavní soudu Pavel Rychetský nebude proti, pokud bude plénum Ústavního soudu rozhodovat o jeho podjatosti při posuzování stížnosti prezidenta na služební zákon. O stížnosti podle jeho slov pravděpodobně soudci nerozhodnou do konce roku. Rychetský to uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Foto: Petr Horník, Právo

Diskusní pořad České televize Otázky Václava Moravce. Na smímku předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Článek

Prezidentu Miloši Zemanovi se nelíbí část služebního zákona, která se týká politických náměstků. Zákon proto vetoval, Sněmovna ho ale v pátek přehlasovala.

Pavel Rychetský byl v minulosti třikrát ministrem spravedlnosti, naposledy v letech 2002-2003, kdy Zemanova vláda připravovala původní verzi zákona. Podle jeho slov mu ale norma neprošla pod rukama, protože ji připravovalo jiné ministerstvo.

„V tomto případě možná budou podmínky pro podjatost. Bude na místě, abych se podíval, jestli to prošlo legislativní radou, kde jsem se se zákonem mohl tehdy setkat, a upozornil bych plénum. Bylo by to fér, aby to plénum vědělo, a rozhodlo o tom,“ řekl Rychetský v diskuzním pořadu.

Předseda Ústavního soudu dále uvedl, že si nemyslí, že plénum o zákoně rozhodne do konce roku. „Je krajně nepravděpodobné, abychom rozhodli do konce roku. Musíme nechat Senát a Sněmovnu, aby se k stížnosti vyjádřili. Mají na to lhůtu dva měsíce, kterou můžeme zkrátit na měsíc. I tak je ale rozhodnutí do konce roku nepravděpodobné,“ konstatoval Rychteský.

Stížností přibývá 

Rychetský si v pořadu také postěžoval na přibývající stížnosti, které chodí k Ústavnímu soudu. „Letos se vyšplháme přes čtyři tisíce. Je to nemožné zvládnout, počet soudců je daný, je nás jen 15. Každý den přijde 18-25 stížnosti. Nedělám si iluze, že by šlo zkrátit doby na vyřízení stížností,“ prohlásil předseda soudu.

Lepší je situace podle jeho slov u exekucí. „Stížnosti je méně. Není možné vést exekuci na majetek, když dluh je mnohem menší. Musí tam být poměr. Pro exekutora je ovšem jednodušší zablokovat majetek v katastru a nemusí pak chodit s nálepkami. Mám pocit, že došlo ke zlepšení, exekutoři například pochopili, že musí slučovat nároky u jednoho dlužníka,“ shrnul Rychetský.

Změna insolvencí

Zároveň se vyjádřil pro změnu insolvenčního řízení, a to hlavně kvůli podvodníkům, kteří nastrkují tzv. bílé koně, aby uměle vyvolávali insolvence. Dlužník nemá podle něj za současného stavu vůbec možnost se bránit. „Nemá možnost se k tomu vyjádřit dřív, než je zapsaný do rejstříku,“ konstatoval předseda Ústavního soudu.

Podle jeho slov je na vině nejen systém, ale také policie. „Velmi spoléhají jen na odposlechy. Jsou případy, kdy návrhy na zahájení insolvence jsou podepisovány osobami vedenými na obecním úřadě, tady to má policie vyšetřovat. Insolvenční návrhy podávají lidé z Ukrajiny nebo bezdomovci. To je signál pro vyšetřování,“ uvedl Rychetský.

Insolvence přitom označil za největší problém české legislativy. Neprospívá údajně justici, věřitelům ani ekonomice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám