Hlavní obsah

Cesta poslanců do Moskvy vadí jen ODS

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ODS, která spolu s TOP 09 od začátku ukrajinské krize prosazuje tvrdý postup vůči Rusku kvůli anexi Krymu, se jako jediná poslanecká frakce rozhodla bojkotovat připravovanou dvoudenní cestu českých zákonodárců na pozvání dolní komory ruského parlamentu do Moskvy, kam by se mělo odletět 5. listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

Článek

„Při schvalování cesty v organizačním výboru Sněmovny budou naši zástupci proti, aby se cesta vůbec uskutečnila,“ řekl v úterý Právu šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle něj je způsob pozvání netradiční. „I kdyby nakonec výbor cestu schválil, naši zástupci se jí neúčastní,“ dodal. Narážel tím na fakt, že každou zahraniční cestu poslanců musí schválit organizační výbor složený ze zástupců všech stran.

Cesta nebyla plánovaná v rámci letošních zahraničních aktivit poslanců. Pozvání od místopředsedy Státní dumy Ruské federace Sergeje Železnjaka přišlo teprve nedávno a do jejího organizování se pustil místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), který se obrátil na zástupce klubů, aby do pětičlenné delegace, kterou má vést, vyslali svého zástupce.

Rozhodne obsah

O pomoc s přípravou cesty ho prý požádal ruský velvyslanec v Praze. Na rozdíl od ODS nemají ostatní poslanecké kluby s cestou problém. Podle jejich zástupců ale bude záležet na tom, jaký by měl být program, a podle toho pro schválení zvednou či nezvednou ruku.

„Pro nás je velmi důležité, co se při návštěvě bude dít, aby nebyla případně zneužita druhou stranou,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny a lidovců Jan Bartošek. Obsah jednání a aktéry schůze chtějí také dopředu znát šéfové klubů ČSSD a Úsvitu Roman Sklenák a Radim Fiala.

„Nevidím důvod, proč pozvání nepřijmout, já bych proti cestě nebyl,“ řekl Právu předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Svého zástupce už vybrali i babišovci, kteří o cestě nemají podle šéfa klubu Jaroslava Faltýnka pochybnosti.

Schwarzenberg: Zajímavé Rusko

Proti návštěvě z principu není ani předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Moskva je vždycky zajímavá, asi by někdo z našeho klubu jel, bude důležité, o co tam jde, zda je to normální parlamentní návštěva,“ řekl Právu a dodal: „Nejdříve bychom rádi znali program. Rusko je zajímavé, já tu zem mám rád.“

Filip na otázku Práva, s kým a o čem by poslanci v Moskvě měli jednat, neodpověděl, pouze uvedl, že cestu ještě organizační výbor neschválil. S tím by ale neměl být problém, byť třeba šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek Právu řekl, že on sám pro návštěvu ruku nezvedne.

V kuloárech se proslýchá, že poslanci by se kromě jednání s místopředsedou Dumy měli setkat také s českým velvyslancem v Moskvě Vladimírem Remkem a případně se zástupci firem, které s Ruskem obchodují. Mohlo by jít o informace týkající se např. toho, jak protiruské sankce případně poškodily exportéry.

Reklama

Výběr článků

Načítám