Hlavní obsah

Žádostí o změnu pohlaví je v Česku rekordní počet

Novinky, Lukáš Silný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České republice v poslední době přibývá žádostí o změnu pohlaví. Odborná komise pro provádění změny pohlaví transsexuálních pacientů jich letos zaznamenala rekordní počet. Ten se poprvé začal blížit stovce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zatím bylo v roce 2014 vyřízeno 87 žádostí, z toho jedna zatím negativně,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Za neúspěšné vyřízení žádosti může podle Čechové nesplnění podmínek, které jsou uvedeny ve Věstníku ministerstva zdravotnictví.

Zajímavé je rozdělení letošních žádostí. Touhu stát se ženou mělo celkem 37 mužů, naopak o to stát se mužem zažádalo 50 žen.

Počet žádostí je v letošním roce rekordní. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví za celou dobu své existence komise projednala 148 žádostí, z čehož, jak už bylo zmíněno, 87 letos.

Zasedají čtyřikrát ročně

Komise vznikla v roce 2012 na základě zákona o specifických zdravotních službách. Do té doby žádosti posuzovaly komise přímo v jednotlivých nemocnicích. Podle Štěpánky Čechové zasedala komise v roce 2014 zatím čtyřikrát.

Pro změnu pohlaví je nutné, aby žadatel splnil několik podmínek. Lékaři se například musí přesvědčit, že transsexuál je schopen žít v opačné pohlavní roli. Zákrok nemůže být proveden, pokud pacient trpí akutní fází psychotického onemocnění, mezi něž patří například schizofrenie.

Touhu po změně pohlaví také mohou zhatit právní překážky, mezi něž patří trvající manželství nebo registrované partnerství a nedosažení plnoletosti.

Celkový počet transsexuálů v České republice není přesně známý. Odhaduje se, že jich je mezi tisícem až patnácti sty. Například na Slovensku je situace odlišná. Na internetových stránkách pravo-medicina.sk odhad uvádí, že v roce 2011 tam žilo přibližně 300 transsexuálů.

Reklama

Výběr článků

Načítám