Hlavní obsah

V Brně je hotovo: Koalice ANO, Žít Brno, lidovci a zelení, ČSSD v opozici

• Aktualizováno

Jihomoravská metropole má od pátku jasno ve svém vedení. Vítězné hnutí ANO v Brně uzavřelo koalici s hnutím Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených. Primátorem bude jednička ANO Petr Vokřál, koaliční smlouvu podepíšou zástupci stran do konce října.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Budoucí primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Článek

Koalice zmíněných stran bude mít v 55členném zastupitelstvu nadpoloviční většinu 31 mandátů.

Nový primátor Petr Vokřál bude mít čtyři náměstky, z každé koaliční strany jednoho. První náměstkyní se stane Klára Liptáková z KDU-ČSL, dalším bude lídr strany Žít Brno Matěj Hollan. Zelení a ANO musí ještě jméno svého náměstka probrat v klubu. Kromě toho bude mít ANO tři radní, lidovci dva radní a Žít Brno jednoho radního. Za zelené žádný radní nebude.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek komunálních voleb v Brně

Hollan: Jsem absolutně spokojený

"Nyní podepsaná dohoda definuje naše priority, rozdělení působnosti a zastoupení v radě a ve výborech a vyjadřuje také svobodnou vůli pokračovat po dobu čtyř let tohoto volebního období v koalici," uvedl Vokřál. Podle něj bude finální podoba koaliční smlouvy stejná ve všech hlavních bodech. "Lišit se bude v některých formulacích, které musíme dopracovat a zpřesnit, abychom se pak nedohadovali, co jsme jak mysleli," vysvětlil Vokřál.

První náměstkyní se stane Klára Liptáková z KDU-ČSL, která bude mít na starosti majetkový odbor s bytovou tematikou a školství. "Jsem naprosto spokojená. Všichni partneři mohli vyjádřit své priority a panuje mezi námi vstřícnost a vzájemný respekt," sdělila Liptáková.

Dalším náměstkem bude lídr Žít Brno Matěj Hollan, pod kterého bude spadat kultura, sociální oblast a zdravotnictví. "Jsem absolutně spokojený, že jsme se dohodli. Je dobré, že se dosavadní primátor Onderka dostal do opozice. Hodláme začít otevřenou radnicí," uvedl Hollan.

Jedním z témat čtyřkoalice bude například doprava a nutnost vybudování dalšího úseku brněnského velkého městského okruhu. Společnou řeč našli i v tématech, kde se zcela neshodli. Patří mezi ně například modernizace železničního nádraží, holdingové řízení městských společností, ale také například otevřenost radnice. Kompromisy v rozdílných pohledech hledali zástupci i pracovní skupiny partnerů od pondělí.

Méně politiků ve firmách a čistší radnice

ANO bude prosazovat co nejméně politiků v městských firmách a transparentní radnici. Ta se zamlouvá i nováčkům na politické scéně z Žít Brno, kteří chtějí také více zatáhnout obyvatele do rozhodování o městě. Lidovci plánují podporu malých a středních podnikatelů a zaměří se také na mladé rodiny a seniory. Zelení zase chtějí vyřešit polohu hlavního vlakového nádraží v Brně a zlevnit roční jízdenku na městskou hromadnou dopravu na 2500 korun.

Komunální volby v Brně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 13 mandátů před druhou ČSSD s 11 mandáty. ČSSD tak neobhájila vítězství před čtyřmi lety. Třetí Žít Brno a čtvrtí lidovci získali shodně sedm mandátů. Zelení mají čtyři zastupitele. Spolu s ČSSD bude v opozici ještě pět zastupitelů za ODS, čtyři komunisté a čtyři zástupci TOP 09.

Reklama

Související témata:

Související články

Volební výsledek lídra ANO v Brně překvapil

Volební výsledky ANO v Brně překvapily lídra hnutí Petra Vokřála. Vítězství nad sociální demokracií ho zaskočilo a podle svých slov takový úspěch nečekal....

Výběr článků

Načítám