Hlavní obsah

Miliardový monopol na hlídání armádních skladů munice končí

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před rokem ministerstvo obrany tvrdilo, že tak důležitou zakázku, jako je hlídání skladů munice, může v ČR svěřit jen jedné firmě Trade Fides. Přesto se podle informací Práva do nového výběrového řízení přihlásily tři společnosti, které dokážou pět muničních skladů ohlídat pět let celkem za 650 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

V případě nutnosti bude muniční základny hlídat vojenská policie.

Článek

Posledních jedenáct let střežila šest muničních areálů (jeden mezitím obrana zrušila) rozesetých po celé republice firma Trade Fides, za jejich ostrahu si vydělala přes tři a půl miliardy korun.

„Lhůta pro podání nabídek uplynula 14. října. K tomuto termínu resort obdržel tři nabídky. Ty nyní bude posuzovat komise ministerstva,“ řekl včera Právu mluvčí obrany Petr Medek. Jde o muniční základny v Čermné nad Orlicí, Mladkově, Novém Plese, Travčicích a v Týništi nad Orlicí, ve kterých je umístěno až 30 tisíc tun munice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle informací Práva se znovu přihlásila firma Trade Fides a také její hlavní konkurent, společnost Sieza. Třetího zájemce se Právu nepodařilo zjistit. Minulé vedení ministerstva, v jehož čele stál Vlastimil Picek, chtělo firmě Trade Fides ostrahu do roku 2019 svěřit znovu, aniž by vyhlásilo výběrové řízení. Za pětileté hlídání mělo ministerstvo zaplatit 1,2 miliardy korun. S tímto návrhem ale Picek neuspěl loni při jednání vlády. Musel tedy s Trade Fides podepsat smlouvu na přechodnou dobu, na 15 měsíců do konce letošního listopadu, za 383 miliónů.

Navíc ministerstvo od firmy Trade Fides odkoupilo technologii a software za 270 miliónů korun. V desetiletém kontraktu si účtovala firma okolo 330 miliónů ročně. Podle auditu KPMG měla být tato částka nadsazena o 135 miliónů korun.

Na čas zaskočí Vojenská policie 

Smlouva skončí na konci listopadu a nelze předpokládat, že do té doby se rozběhne ostraha nově vybrané firmy. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale už nechce firmě Trade Fides znovu prodlužovat kontrakt a raději nechá hlídání na Vojenské policii a na ostraze, kterou pro resort zajišťuje státní podnik Vojenské lesy a statky.

„Pokud se nepodaří patřičnou smlouvu s vítězem výběrového řízení uzavřít do konce platnosti současné smlouvy, je ministerstvo obrany schopno na nezbytně dlouhou dobu zajistit ostrahu muničních skladů vlastními silami a prostředky,“ uvedl Medek.

Armáda dříve uvedla, že na ostrahu vlastními silami by musela vyčlenit více než 400 vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám