Hlavní obsah

Poslanci nabádali ke zrušení registrace Ústředí muslimských obcí

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Debata nad peticí proti přiznání zvláštních práv Ústředí muslimských obcí se ve sněmovním petičním výboru zvrtla v diskusi o tom, zda měl vůbec tento subjekt právo na zaregistrování. Někteří poslanci namítali, že islám je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, a proto neměl dostat žádnou registraci.

Foto: Novinky

Petici proti rozšíření práv muslimů v ČR podepsalo přes 24 tisíc lidí. Zástupci ji odnesli do Poslanecké sněmovny

Článek

Petice vznikla jako reakce na případnou žádost Ústředí muslimských obcí o přiznání oprávnění k výkonu zvláštních práv. Takovou žádost je možné podat deset let po zaregistrování náboženské společnosti. V případě Ústředí muslimských obcí tato lhůta uplynula letos v září.

Mezi zvláštní práva patří možnost vyučovat dané náboženství na státních školách, mít své duchovní v armádě a ve vězení, konat církevní sňatky, zřizovat církevní školy a zachovávat povinnost mlčenlivosti duchovními v souvislosti s výkonem zpovědního tajemství.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za petenty vystoupil na jednání výboru Martin Konvička. Vyjádřil obavu nad nebezpečím, které podle něj obsahuje učení islámu. Petici podepsalo 24 500 lidí, petenti se obávají, že v mešitách probíhá trestná či společensky nebezpečná činnost, například antisemitské kázání nebo vyzývání k násilí na dětech.

Zástupci sdružení Islám v ČR nechceme odnesli petici do SněmovnyVideo: Novinky

Poslanec Pavel Plzák upozorňoval zejména na některé body islámu, které směřují k diskriminaci žen. „Náboženství je nesnášenlivé vůči pohlaví,“ zdůraznil a dodal, že podle dalšího bodu zase „zabít nevěřícího není nic špatného“. Upozorňoval, že podobné zákony jsou proti Listině základních práv a svobod.

Jak mohli získat registraci?

Na základě toho se poslanci zabývali otázkou, jak je tedy možné, že Ústředí muslimských obcí získalo před deseti lety registraci. „Chtěl bych vidět toho odborníka, co dělal ten posudek,“ prohlásil Plzák směrem k zástupcům ministerstva kultury. Ti argumentovali, že registrace proběhla na základě znaleckých posudků.

Aleš Chocholáč z ministerstva kultury rovněž prohlásil, že ze strany ÚMO nedošlo k nezákonné činnosti, která by zavdávala ke zrušení registrace. „Pokud jde o nezákonnou činnost ÚMO, musím říci, že my jako ministerstvo kultury nemáme nyní žádné poznatky, že by docházelo k trestné činnosti ve vztahu k Ústředí muslimských obcí,“ uvedl.

To popudilo poslance Karla Fiedlera (Úsvit), který zaměnil zástupce ministra školství se zástupcem ministra kultury. „Omlouvám se, že jsem nezaregistroval jméno, byl to zástupce ministerstva školství, vy jste teď odpověděl, že u nás neregistrujete žádné takové projevy. Proboha, my budeme čekat, než to z té Belgie, Německa, Holandska dojde k nám? Vy jste se zbláznili?" uvedl a vysloužil si tím potlesk petentů, kteří zaplnili téměř celou jednací místnost.

Náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová prohlásila, že ústředí zatím nepodalo žádost o přiznání zvláštních práv, a pokud ano, zřejmě by ho nedosáhlo, neboť nesplňuje některé základní požadavky. Nezveřejňuje například výroční zprávy. „Není pravděpodobné, že by Ústředí muslimských obcí v blízké době podalo žádost o přiznání těchto zvláštních práv,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám