Hlavní obsah

Léčitele děsí zprávy o konci homeopatie

– Praha
Právo, Jan Martinek

Alternativní léčbu jako podporu nebo náhražku klasické medicíny v Česku vyhledává stále víc nemocných. Roste tak i počet lidí, pro které se homeopatie, bylinkářství a další odvětví tzv. celostní medicíny stala obživou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mnohé z nich musela proto zaskočit zpráva, která se od minulého týdne lavinovitě šíří internetem. Podle ní chce ministerstvo zdravotnictví plíživě zlikvidovat homeopatickou léčbu v ČR.

Spekulace se opírá o případ z loňského roku, kdy dva léčitelé dostali od krajského úřadu za provozování homeopatie pokutu 20 tisíc korun (po odvolání jim byla snížena na 15 tisíc) a jejich praxe zakázána s odvoláním na zákon o zdravotnických službách.

Tam se mimo jiné píše, že „léčit nebo zjišťovat zdravotní stav mohou pouze lékaři“. A problém je ten, že mnozí léčitelé, kteří homeopatii provozují, vystudovaní lékaři nejsou, i když často mají za sebou několikaleté studium na soukromých fakultách či v kurzech zabývajících se touto specifickou oblastí. Jsou mezi nimi i fyzioterapeuti či třeba vystudovaní chemici.

Stala se tedy skutečně léčba alternativní cestou ilegální? Sami homeopaté připouštějí, že jde o poplašnou zprávu, ale postupem úřadů se cítí ohroženi. Obrátili se už i na právníky.

„Jde skutečně o interpretaci jedné věty v zákoně. A její výklad je tak obecný, že na něj lze napasovat cokoliv. Tady se jedná o názor jednoho úředníka, ale poškodit nás to může všechny,“ řekl Právu lektor a homeopat Petr Zachariáš, který se klasickou homeopatií intenzivně zabývá dvanáct let.

„Aby homeopatii mohli vykonávat jen lékaři, je z našeho pohledu nesmysl, protože homeopatie se na lékařských fakultách neučí. Její principy jsou úplně jiné než u konvenční medicíny,“ uvedl Zachariáš.

Jen doplňková služba

Homeopatie by podle něj měla být chápána jako doplňková služba pro pacienty, kteří už jsou v péči klasických lékařů. Zákon o zdravotních službách byl přijat v roce 2011, tedy za vlády Petra Nečase. Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že k žádné změně v něm od té doby nedošlo.

Ustanovení, že léčit mohou jen lékaři, navíc platilo i v předešlých zákonech.

„Alternativní metody medicíny kromě akupunktury pravidlům vědy a uznávaným medicínským postupům neodpovídají,“ uvedla pro Právo mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

„To ovšem neznamená, že by v České republice nebylo možno pacientům se zájmem o alternativní způsoby léčby vyhovět,“ řekla.

„Mohou jim je ale jako součást zdravotní péče poskytovat pouze lékaři, kteří jsou vázáni všemi právními předpisy upravujícími poskytování zdravotních služeb, a to tam, kde je to pro zdravotní stav pacienta vhodné,“ dodala mluvčí ministerstva zdravotnictví Čechová.

To podle ní neznamená, že by homeopatie byla ilegální, podle názoru ministerstva není nebezpečná. „Homeopatie jako další metoda sice postrádá vědecký podklad a vědecké důkazy o své účinnosti, ale protože v rukou lékařů nehrozí zanedbání péče, ministerstvo ji nezakazuje,“ uvedla Čechová.

Čeká se na Unii i výklad zákoníku

Podle mluvčí ministerstva by v celé věci měla udělat jasno nová evropská legislativa, která se teprve připravuje.

„V současné době na evropské úrovni probíhá příprava norem pro poskytování jak akupunktury, tak homeopatie. ČR má v pracovní skupině odborné zástupce a s eventuálními právními úpravami rozhodně vyčká do doby doporučení této komise využívat sjednocená pravidla pro celou Evropu,“ řekla Právu Čechová.

Homeopaté mají ale v ruce jeden trumf. Podle právníků totiž jejich činnost pod zákon o zdravotních službách vůbec nespadá, naopak se řídí novým občanským zákoníkem.

Odvolávají se zejména na právní rozbor advokáta Jana Pořízka z května 2014, podle kterého občanský zákoník obsahuje tzv. péči za odměnu, která se týká právě profesionálního léčitelství.

„To, že se občanský zákoník vztahuje i na léčitelství, konstatuje i Důvodová zpráva k občanskému zákoníku. Léčitel tak musí vyhovět při své práci s klientem některým (obecným, splnitelným, a nikoliv neobvyklým) požadavkům nového zákoníku,“ píše se ve stanovisku občanského sdružení Homeopatická společnost, které má Právo k dispozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám