Hlavní obsah

Písek se těžit nebude. Soud smetl žalobu, za kterou má stát trenér Hadamczik

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další údajnou snahu hokejového trenéra a kontroverzního obchodníka s realitami Aloise Hadamczika o těžbu písku v malé slezské obci Bělá smetl ze stolu opavský okresní soud.

Foto: Profimedia.cz

Podnikatel a trenér Alois Hadamczik

Článek

Podnikatel chtěl ve vesnici, která se nachází jen pár kilometrů od jeho bydliště, už před devíti lety získat státní pozemky, které skrývají bohatá ložiska písku. Obec se s Hadamczikem tehdy rozešla ve zlém, a tak se o to nyní, jak tvrdí starosta Bělé, podnikatel pokusil přes nastrčenou čtyřiaosmdesátiletou restituentku.

Její žádost o převod pozemků však soud zamítl kvůli tomu, že sice jde papírově o obyčejná pole, stát by se tak ale zbavil cenných ložisek písku. „Žalované pozemky mají přidanou hodnotu nerostného bohatství,“ řekl mluvčí soudu Tomáš Kamrádek.

Pískovnu místní nechtějí

Hadamczik měl o pole kolem vesnice zájem už v roce 2005, kdy přesvědčil obec k souhlasu s tím, že státní Pozemkový soud na něj pole převede. Původně prý tvrdil, že zde bude vyvíjet pouze zemědělskou činnost, až poté ale podle starosty vyšlo najevo, že má zájem o těžbu. „Od té doby nevyhledávám jeho společnost,“ tvrdí starosta Karel Krupa (nezávislý).

Dohoda tak nakonec padla, a to i kvůli silnému odporu lidí z vesnice. „Udělali jsme anketu, ve které 90 procent lidí řeklo, že si pískovnu nepřeje. Nepotřebujeme tady pískový lom, hluk z bagrů a cesty plné nákladních aut,“ tvrdí starosta.

Přesto kromě Hadamczika projevilo později zájem o těžbu písku několik firem, žádná z nich neuspěla. Před dvěma lety se ale objevila restituentka Jarmila G., která zažalovala stát kvůli restitučním nárokům a žádala vydání polí jako náhradních pozemků místo těch, které jí byly komunisty zabaveny. U soudu sice prohrála, případem se ale bude pravděpodobně zabývat odvolací krajský soud, takže verdikt zatím není pravomocný.

Hadamczik: Je to trapné

„To, že za tou paní stojí Hadamczik, je naprosto jasné,“ řekl starosta Bělé Krupa. Poukazuje na to, že Hadamczikova rodina už v minulosti od ženy pozemky získané v restitucích výhodně zakoupila. Trenér to ale popírá s tím, že ženu nezná. „V životě jsem ji neviděl, rozhodně to není žádná osoba, kterou bych nastrčil. Ale moje jméno asi dobře prodává noviny, jinak si neumím vysvětlit, proč mne s tím novináři spojují,“ řekl.

„Ať se ale závistiví potomci ukojí a píšou si, že někdo v restituci požádá o vrácení ukradeného majetku. Vždyť je to trapné,“ řekl Hadamczik.

Starosta Bělé prohlašuje, že obec si ani nadále pískovnu na svém území nepřeje. „Panuje tady kategorický nesouhlas. Blíží se volby, ve kterých je už počtvrté pouze jedna kandidátka, takže je pravděpodobné, že budu pokračovat jako starosta a udělám vše pro to, aby se tady netěžilo. A jsem přesvědčen, že i všichni ostatní kandidáti sdílejí stejný názor jako já,“ dodal starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám