Hlavní obsah

Bezpečnost Česka v Evropě je možná i mimo EU, zní z obrany

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud v nejbližších dvou letech nebude zřejmá snaha EU učinit svou společnou bezpečnostní a obrannou politiku akceschopnější, měla by Česká republika při zachování členství v NATO přemýšlet o jiném rámci pro řešení bezpečnostních problémů na hranicích EU a v její bezprostřední blízkosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na konferenci Česká republika ve společné bezpečnostní a obranné politice EU mezi minulostí a budoucností: audit a perspektivy v Praze to řekl státní tajemník na ministerstvu obrany Daniel Koštoval.

Na dotaz Práva doplnil, že Američany v rámci NATO zajímají nejzávažnější problémy, zatímco na evropském kontinentu předpokládají prvotní účast zemí EU, kterým by USA technicky pomohly. Na další dotaz, jaké alternativy by si pro ČR mimo společnou bezpečnostní a obrannou politiku EU představoval, uvedl větší bezpečnostní a obrannou koordinaci zemí Visegrádu nebo tzv. koalici ochotných uvnitř EU i mimo její rámec.

Podle Koštovala účinnost společné obranné a bezpečnostní politiky EU brzdí „německý pacifismus“. Bývalý premiér Petr Nečas na konferenci zdůraznil, že bez dohody Velké Británie a Francie při neutrálním postoji nebo podpoře Německa není společná bezpečnostní a obranná politika EU možná. Exministr obrany Alexandr Vondra uvedl, že mezi touto politikou a činností NATO by nemělo probíhat soutěžení, ale měly by se vzájemně doplňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám