Hlavní obsah

Vláda se s hejtmany na rozpočtu shoduje, vázne však financování sociálních služeb

– Praha
Novinky, Václav Lang

Kabinet Bohuslava Sobotky jednal v pondělí s Asociací krajů o rozpočtu na příští rok. Podle premiéra se obě strany na současném návrhu v zásadě shodují, rozpory trvají v částce, kterou stát hodlá vyčlenit na financování sociálních služeb. Vláda také uvažuje o tom, že příští rok dá dvě až tři miliardy na rekonstrukci některých silnic.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zemědělství Marian Jurečka (vlevo) se zdraví s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem na jednání vlády s hejtmany.

Článek

„V zásadě existuje shoda nebo minimálně porozumění,“ konstatoval Sobotka. Jediný větší rozpor podle něj panuje v názoru na částku, kterou hodlá vláda vyčlenit na financování sociálních služeb. Hejtmani by chtěli přidat 150 miliónů korun na tuto kapitolu.

Před definitivním schválením rozpočtu se vláda s hejtmany ještě jednou sejde. Sejít se má kabinet také se zástupci odborů a zaměstnavatelů – tzv. tripartita zasedne tuto středu.

Dalším tématem pondělní debaty bylo posílení financí na dopravu. Premiér Bohuslav Sobotka a ministr dopravy Antonín Prachař přislíbili vyčlenit více peněz na rekonstrukci silnic druhé a třetí třídy, zejména mostů.

Prachař připraví do poloviny listopadu metodický pokyn k čerpání prostředků na tyto rekonstrukce. V současnosti podle něj na ministerstvu probíhají analýzy, přičemž se hovoří o investicích v rozmezí od dvou do tří miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám