Hlavní obsah

Církev dostala od Národní galerie Rubense i Vyšebrodský oltář

– Praha • Aktualizováno

Dva obrazy Petera Paula Rubense, Vyšebrodský oltář a části Puchnerova oltáře vydala v pátek Národní galerie zástupcům církve na základě zákona o majetkovém vyrovnání státu a církví. Umělecká díla ale zůstanou na základě vzájemné dohody ve stálých expozicích Národní galerie, Rubensovy obrazy ve Šternberském paláci a gotická díla v klášteře sv. Anežky.

Foto: Petr Kováč, Právo

Část Vyšebrodského oltáře

Článek

„Obrazy, o které se jedná, nikdo neodveze někam do Vatikánu, nikdo si je neodveze ani do Vyššího Brodu, ani tady do podhradí,“ ujistil ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Zůstanou zde v Národní galerii, budou opět přístupné, tak jako byly dosud, pouze bude jasně řečeno, kdo je jejich vlastníkem,“ řekl.

Uvedl, že tak dochází k navrácení toho, co bylo církvi sebráno za komunismu. „Když to řeknu lidově, každému ševci byl tehdy sebrán i verpánek,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

O vydání všech tří souborů děl stát rozhodl již před mnoha měsíci, tehdejší ministr kultury Jiří Balvín to oznámil loni v prosinci. Sama Národní galerie ale čekala na další posudky. Když se letos v červenci ujal jejího vedení Jiří Fajt, nechal si vypracovat ještě oponentní posudek, který správnost vydání děl podle něj potvrdil. Zejména v případě Vyšebrodského oltáře bylo podle odborníků rozhodování složité.

Národní galerie dostala v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi přes 30 žádostí o vydání uměleckých děl, kromě trojice zmíněných patří k těm významnějším ještě Madona Roudnická a Madona z Veveří. U těch dosud není zřejmé, zda budou vydány.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Žádosti zahrnovaly přes pět stovek soch, obrazů, grafických listů a kreseb, galerie však zjistila, že podstatnou část artefaktů již církvím stát vydal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám