Hlavní obsah

Ostravě hrozí vracení stomiliónové dotace, ale i stomiliónová pokuta

Právo, Denisa Telaříková, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nejen vrácení stomiliónové evropské dotace, ale navrch ještě pokuta ve stejné výši hrozí v současnosti městu Ostrava kvůli veřejné zakázce na pavilón evoluce, který je v ostravské zoo před dokončením.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Nový moderní pavilón pro šimpanze s obří voliérou je v ostravské zoo před dokončením, chybí už jen vybavit jej umělými stromy.

Článek

Z auditu ministerstva financí (MF) vyplývá, že Ostrava porušila rozpočtovou kázeň tím, že v roce 2011 při zadávání zakázky zveřejnila pro firmy dodatečně změněné kvalifikační podmínky, které však nebyly schváleny městskou radou. Město s tím však nesouhlasí a tvrdí, že se chyby v zadávání soutěže nedopustilo.

„Audit stále probíhá. Příjemce dotace má dle zákona možnost vyjádřit se ke zjištěním uvedeným v návrhu zprávy a případně je vyvrátit,“ sdělil ve středu Právu mluvčí MF Radek Ležatka s tím, že projekt prošetřuje policie, proto nelze případ více komentovat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nebezpečí, že budeme muset vracet evropskou dotaci a platit penále, opravdu hrozí. Nemůžu ale předjímat, jak to dopadne,“ reagoval ostravský primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD). Podle něj firma Seller Moravia, která měla projekt na starosti, dodatečně u zakázky změnila zadávací podmínky.

Domníváme se, že jsme nepochybili

„Ale přesto se domníváme, že jsme nepochybili, protože nikde není napsáno, že by k tomu nemohlo dojít. Pokud by změněné podmínky na radu přišly, tak rada by neměla žádný problém je schválit,“ upozornil primátor s tím, že změny nevybočovaly z rámce normálních požadavků soutěže.

„Přibylo tam například to, že firma, která bude stavbu zhotovovat, by měla mít zkušenosti s výstavbou objektů pro zvířata. K této změně mělo dojít po konzultaci s ředitelem zoo, který upozornil, že stavba pro zvířata má svá specifika, a proto by bylo dobré, kdyby zhotovitel takové zkušenosti měl,“ vysvětloval Kajnar.

Jednatel společnosti Seller Moravia Roman Tyl Právu ale řekl, že postupovali tak, jak jim velela mandátní smlouva podepsaná s městem. „Všechny změny byly se zadavatelem zkonzultovány,“ zdůraznil Tyl.

Pavilón by se měl otevřít na jaře

Pavilón evoluce má být za 100 miliónů korun dokončen v zoo letos v říjnu, pak by se do něj měla postupně stěhovat zvířata. Veřejnosti by se moderní pavilón pro šimpanze s obří voliérou měl otevřít příští rok na jaře. Jak vše ale dopadne, se teprve uvidí.

Ostravští radní už v úterý schválili zaslání nesouhlasného právního stanoviska s výsledky ministerské kontroly. „Uvidíme, jak to dopadne. Může padnout i penále, které však může být i odpuštěno. Navíc policie zakázku vyšetřuje a nevím, zda během přípravy projektu docházelo k nějakým kriminálním jednáním. Nepovažuji to, co firma udělala, za chybu. Že by se nějakým úmyslným aktem snažila někoho ze soutěže vyřadit,“ shrnul primátor.

Situace je o to složitější, že zakázku na pavilón evoluce prověřuje již delší dobu policie, zda při ní nedošlo ke korupci. Firma Seller Moravia, která zakázku Ostravě zajišťovala, je navíc policisty prošetřována také v souvislosti se třemi zakázkami v ostravské městské nemocnici.

Policejní vyšetřování probíhá v rámci kauzy kolem ostravského lobbisty Martina Dědice. Podle dozorujícího státního zástupce Víta Koupila policie zakázky stále šetří. „Jsme ve fázi prověřování, proto to nebudeme v tuto chvíli více komentovat,“ řekl Právu Koupil.

Reklama

Výběr článků

Načítám