Hlavní obsah

Válka nervů pokračuje. V bitvě o státní službu jde o miliardy

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Válkou nervů nazval šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek situaci, kdy je opozice odhodlána blokovat zákon o státní službě do konce roku, a třeba i do konce volebního období, pokud koalice nepřistoupí na jejich změny. Další kolo obstrukcí čeká Sněmovnu právě ve středu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Nejde však jen o to, kdo déle vydrží s nervy, ale také o boj o miliardy, které by musela Sobotkova koaliční vláda najít ve státním rozpočtu již pro příští rok.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pokud by totiž nový zákon nebyl schválen do konce roku, pak by vstoupil v platnost zákon původní, který byl schválen již před více než dvanácti lety za Zemanovy vlády a celou dobu byla jeho účinnost odkládána.

Jestli se nechtějí dohodnout, tak ponesou odpovědnost za to, že bude platit starý a špatný zákon.
Miroslav Kalousek, šéf klubu TOP 09

Tento zákon dává státním zaměstnancům takové benefity, že by ministr financí Andrej Babiš (ANO) musel přepracovat rozpočet na příští rok a najít na státní službu zhruba osm až deset miliard korun. Tolik spočítali tvůrci před třinácti lety, že spolykají mj. platy, příplatky za službu, odchodné, příspěvky k důchodu, osobní příplatky či odměny.

„Já vůbec s takovou variantou nepočítám. S opozicí se vyjednává. Budeme se snažit dospět k dohodě,“ řekl Babiš Právu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si s Kalouskem na dálku přehazují odpovědnost. „Jestli se nechtějí dohodnout, tak ponesou odpovědnost za to, že bude platit starý a špatný zákon,“ řekl Právu šéf klubu TOP 09.

Sobotka na otázku, kde vláda vezme případné miliardy na zaplacení státní služby, Právu odpověděl: „Na to potřeba se zeptat pana Kalouska.“

Babiš by nejspíš v něčem ustoupil

Dodal, že se snaží, aby vyšší výdaje nenastaly. „Proto předkládáme novelu zákona a trváme na jejím projednání. Pokud ODS a TOP 09 prosadí zvýšení prostředků na platy zaměstnanců, kteří budou podléhat režimu státní služby, tak je důležité, aby také řekli, z čeho se ty peníze mají vzít,“ dodal.

Tím narážel na dřívější častou Kalouskovu argumentaci, kdy jako ministr financí svého času tvrdě požadoval po poslancích, kteří chtěli někde někomu přidat peníze, aby řekli, kde je má vláda vzít.

Některé opoziční návrhy nejsou nerozumné. Zkušenosti okolních zemí jsou různé, takže je to k debatě.
Andrej Babiš, ministr financí

TOP 09 u státní služby uzavřela těsné spojenectví s ODS. Podle šéfa jejího klubu Zbyňka Stanjury, dojde-li na starý zákon, budou splněny částečně jejich podmínky.

„V tom případě budou splněny dvě naše podmínky ze čtyř základních. Do výběrových řízení se budou moci hlásit i lidé z akademické sféry a z krajů. Nebudou ani dvojí náměstci. Navíc generální ředitel státní služby nebude vládou jmenován na sedm let, ale prezident ho jmenuje jen na tři roky,“ řekl Právu. Přesto doufá, že starý zákon zůstane u ledu a dojde k dohodě na úpravě nové předlohy.

Podle Stanjury je pro současnou koalici finančně výhodnější jejich připomínkám vyhovět.

Toho si je vědom především Babiš. „Já za sebe mohu říci, že některé opoziční návrhy nejsou nerozumné. Zkušenosti okolních zemí jsou různé, takže je to k debatě,“ prohlásil na adresu změn požadovaných oběma stranami s tím, že je to záležitost celé koalice.

Generální úřad již vzniká

Koalice však nečeká až na rozhodnutí parlamentu a již nyní podle naplánovaného harmonogramu připravuje vznik Generálního ředitelství státní služby. To ale TOP 09 a ODS v zákoně vadí a jeho zrušení si daly jako hlavní podmínku, na které trvají.

„I kdyby se na hlavu stavěli, tak generální ředitelství na základě starého zákona bude a opozice může obstruovat klidně dalších osm let,“ řekl ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), jehož tým současný zákon o státní službě připravil.

Přiznal, že generální ředitelství se již zřizuje. Pokud TOP 09 a ODS neustoupí, pak by se podle ministra původní zákon upravil. „A ministr Babiš bude muset najít někde osm miliard,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám