Hlavní obsah

Ředitelství státní služby bude, vláda podle Sobotky neustoupí

Aktualizováno

Jeden ze čtyř požadavků, které mají opoziční TOP 09 a ODS pro přijetí služebního zákona, zrušení Generálního ředitelství státní služby, je podle premiéra Sobotky nemyslitelné. Vláda si podle něj za novelou stojí a hodlá ji prosadit. Předseda vlády rovněž upozornil, že generální ředitelství zavádí již původní zákon, který by měl po odkladu začít platit od ledna 2015.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bělobrádek a vzadu Bohuslav Sobotka s Janem Mládkem ve Sněmovně

Článek

„Těžko si lze představit, že generální ředitelství zrušíme, aniž by se zákon rozpadl,” uvedl premiér.

Podle něj má generální ředitel státní služby klíčovou roli. Jeho funkční období se nekryje s obdobím vlády. Má "odstiňovat politické tlaky" a být překážkou "politicky motivovaných personálních změn", podotkl Sobotka. O připomínkách chce vládní koalice s opozicí jednat, vydírat se prý ale nenechá, tvrdí premiér.

Ve Sněmovně projednávali poslanci ve čtvrtek další normu, která se služebním zákonem úzce souvisí - změny souvisejících norem. Opoziční poslanci vznášeli na předkladatele množství dotazů, kritizovali odbytou důvodovou zprávu a dožadovali se odpovědí i přítomnosti premiéra.

Chceme odpovědi, dožadovala se opozice

„Je tu někdo, kdo je schopen odpovědět?” zajímal se poslanec TOP 09 František Laudát. Jeho kolegové z ODS Marek Benda a Zbyněk Stanjura předkladatelům připomínali, že se odpovědí nedočkali ani při středečním projednávání normy samotné. Odpovídat se snažil ministr Jiří Dienstbier (ČSSD), což však opoziční poslance neuspokojilo a navrhovali přerušení projednávání do doby, než bude přítomen premiér.

Norma nakonec prošla do druhého čtení a poslanci se jí budou zabývat ve výborech.

ODS a TOP 09 ve středu oznámily, že bez akceptace čtyř podmínek jsou připraveny blokovat přijetí zákona. Strany chtějí vypustit ze zákona zřízení Generálního ředitelství, požadují rovněž, aby byla státní správa otevřena i pro lidi z akademické a privátní sféry. Chtějí, aby byl zachován jeden typ náměstků s řídící pravomocí, na něž se zákon vztahovat nebude. Ochrana úředníků by se měla vztahovat pouze na úředníky, kteří ve státní správě pracují déle než čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám