Hlavní obsah

Potratová pilulka ukončí těhotenství šetrněji, tvrdí lékaři

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští lékaři i odborná společnost gynekologů vítají uvedení potratové pilulky na český trh. Tato pilulka má umožnit ženám potrat do 49. dne těhotenství, tedy do velikosti embrya devět milimetrů. Zkušeností je ale zatím málo, a tak se lékaři zdráhají říci, jak se ujme.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Farmakologický způsob ukončení těhotenství lze považovat pro organismus ženy za šetrnější a bezpečnější než chirurgický,“ řekl novinářům v pondělí docent Marek Ľubušký z olomoucké porodnicko-gynekologické kliniky tamní fakultní nemocnice. „Například už jen z hlediska anestezie, jejíž potřeba odpadá, a rovněž odpadá i riziko poranění dělohy při vlastním chirurgickém výkonu.“

Jen ve zdravotnickém zařízení s lůžkovou péčí

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přísné omezení podání léku Ľubušký vysvětlil tím, že je omezeno na zdravotnické zařízení s lůžkovou péčí a oprávnění podat lék má pouze odborný lékař. To znamená, že ambulantní gynekolog jej nemůže ani objednat, ani předepsat, ani ženě podat.

Ve zdravotnickém zařízení s lůžkovou péčí je nejprve pacientce podáno 600 mg účinné látky mifepristonum. Jedná se o tři tablety, jejichž účinek zamezí výživě těhotenské tkáně včetně embrya. Pacientka zůstává jednu hodinu pod přímým dohledem lékaře z důvodu například zvracení nebo alergické reakce. Pak jde domů.

Další návštěva pacientky je po 36 až 48 hodinách, kdy je jí podána druhá látka – jedna tableta 400 mg látky misoprostolum. Ta zajistí vypuzení těhotenské tkáně z těla. Opět hodinu zůstává pacientka v nemocnici a pak jde domů.

Každá žena obdrží při každém podání tablet bezpečnostní kartu. Na ní je telefon a jméno lékaře, na kterého se má obrátit v případě komplikací. „Za dalších 14 až 21 dnů absolvuje pacientka povinně další kontrolu u lékaře. Ten zkontroluje, že ukončení těhotenství proběhlo úspěšně, a ujistí se, že je vše v pořádku,“ uvedl docent Ľubušký.  Pokud by kontrola ukázala, že embryo z dělohy nevyšlo, musí žena na chirurgický zákrok.

Cenu si může zařízení stanovit samo

Docent Marek Ľubušký má zkušenost zatím s jednou ženou, která požádala o ukončení těhotenství pilulkou. Vše proběhlo normálně. Vypuzení embrya se prý projevilo jako delší a silnější menstruace.

Cenu výkonu a pilulky si může každé zdravotnické zařízení s lůžkovou péčí stanovit samo. „U nás v Olomouci jsme cenu stanovili na 3500 korun, což je cena stejná jako chirurgické ukončení těhotenství,“ uvedl docent Ľubušký.  Žena příslušnou částku platí v plné výši.

Ve světě je už 34 let

Potratová pilulka je na světě už 34 let a teprve před čtrnácti dny se dostala do ČR. „V západních zemích, jako je Německo, Francie, Anglie nebo severské státy, je tento způsob ukončení těhotenství metodou první volby v osmdesáti procentech všech interrupcí.

Pro Českou republiku je to zcela něco nového, a tak na hodnocení je ještě brzo. Za sebe jako lékaře však mohu říct, že jednoznačně vítám rozšíření možností pro pacientky o šetrnější metodu,“ říká docent Ľubušký.

Reklama

Výběr článků

Načítám