Hlavní obsah

Státní zástupci zamítli stížnosti obviněných v kauze úniků informací z BIS

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) nevyhovělo stížnostem, které proti usnesení o zahájení stíhání v případu úniků informací z Bezpečnostní informační služby (BIS) podali podnikatel Ivo Rittig, jeho spolupracovník Tomáš Jindra, bývalá šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová) a advokát David Michal. Plyne to z vyjádření mluvčího NSZ Petra Malého.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Článek

"NSZ zamítlo stížnosti všem čtyřem obviněným, které byly namířeny proti usnesení o zahájení trestního stíhání. Protože vyšetřování této části kauzy probíhá v režimu utajení, nebudeme sdělovat žádné podrobnosti odůvodnění našeho rozhodnutí ani k předmětu celého trestního stíhání," řekl Malý.

Lobbista Rittig a advokát Michal byli už dříve společně s dalšími dvěma osobami obviněni z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražskou městskou hromadnou dopravu. Na údajné tunelování pražského dopravního podniku ve spojitosti s Rittigem v minulosti upozornil Nadační fond proti korupci. Podle něj byl Rittig pravděpodobně přes síť firem konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek městské dopravy.

Mezi obviněnými v případu BIS není někdejší šéf úřadu vlády Lubomír Poul, přes něhož se podle původního podezření policie mohla Nečasová i přes nedostatečnou prověrku dostat k důvěrným zprávám tajných služeb.

Bývalá ředitelka kabinetu premiéra Petra Nečase je stíhána také v kauze údajného zneužití vojenské tajné služby ke sledování někdejší Nečasovy manželky Radky na podzim 2012 bez vědomí tehdejšího ministra obrany. Figuruje také v případu podplácení tří exposlanců ODS, kteří údajně získali pozice v podnicích se státní účastí výměnou za předem domluvené hlasování ve Sněmovně ohledně rozpočtu.

Výběr článků

Načítám