Hlavní obsah

Tři stovky vojáků šlapaly 30 kilometrů na podporu zraněného kolegy z Frýdku

– Frýdek-Místek

Ve čtvrtek podpořilo třicetikilometrovým pochodem přes 300 vojáků české armády svého kolegu Lukáše Hirku v rekonvalescenci. Ten byl vážně zraněn před dvěma lety na misi v Afghánistánu. Pochod vedl z Frýdku-Místku, odkud Hirka pochází, do sanatorií v Klimkovicích u Ostravy, kde se nyní léčí. Akce se zúčastnilo i několik stovek občanů a při slavnostním nástupu proletěla nad Zámeckým náměstím ve Frýdku-Místku dvě bojová letadla.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ve Frýdku-Místku byl 19. června zahájen pochod na podporu příslušníka 72. mechanizovaného praporu Lukáše Hirky, který se zotavuje z těžkých zranění z mise v Afghánistánu.

Článek

Lukáš Hirka, kterého obklopili přátelé i lidé, kteří ho osobně neznají, ale chtěli ho povzbudit, těžko skrýval dojetí. "Děkuju všem za to, co pro mě udělali a dělají," řekl. Akce je podle něj skvělá. "Moc to pro mě znamená. Já budu brečet, nechte toho už," dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Armáda ukazuje soudržnost, že si stojí za svým vojákem. Provází nás celou dobu, co se stal Lukášovi ten úraz, a podpořila naši vizi dostat Lukáše do Klimkovic a tam pokračovat v léčení. Lukáš se hlavně tam nejvíce zlepšil, i když samozřejmě každý stupeň léčby měl svůj význam," řekl otec zraněného vojáka Jiří Hirka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Příslušníci 72. mechanizovaného praporu ve Frýdku-Místku

Na čtvrteční akci se jeho syn velice těšil. "Těšil se, že si zase obleče ten svůj zelený mundúr a půjde kluky pozdravit. Takto venku je vlastně po dvou letech a mezi lidmi, dalo by se říct, poprvé. Je to pro něho obrovský svátek," řekl Jiří Hirka.

Zraněn střepinami i betonem

Hirka byl zraněn 7. září 2012 při raketovém útoku na základnu Shank v provincii Lógar. Zasáhly ho střepiny z rakety a úlomky betonu z rozbombardované zdi. Z mnoha poranění bylo nejvážnější zranění hlavy. První dva měsíce strávil v kritickém stavu v umělém spánku. Ještě před rokem se nehýbal ani nemluvil a byl schopen pouze kontaktu očima.

"Nyní komunikuje, pohybuje se na elektrickém vozíku, který sám ovládá. Výrazně se zlepšila jeho hybnost, hlavně horní části těla a rukou," uvedl primář Sanatorií Klimkovice Tomáš Bauko. Pracovníci sanatorií budou dál pracovat na zlepšení Hirkovy soběstačnosti, například na tom, aby byl schopen sedět bez opory a byl ještě pohyblivější.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na snímku Lukáš Hirka a členové 72. mechanizovaného praporu ve Frýdku-Místku.

Akci pořádal 72. mechanizovaný prapor, v němž voják několik let sloužil. Zástupce velitele mechanizované roty Jan Brunclík, který byl jedním z Hirkových velitelů a absolvoval s ním i jednu misi v Afghánistánu, řekl, že Hirka nastoupil do armády velice mladý, chytil se tohoto řemesla s vervou a měl našlápnuto na hodně dobrou kariéru. Pracoval na sobě, byl na vysoké profesionální úrovni, úspěšně absolvoval řadu kurzů, mimo jiné náročný kurz přežití ve Francouzské Guayaně, kterému se říká peklo.

"Spousta jiných případů by třeba nějakým způsobem mohla tady tomu podlehnout jak psychicky, tak i fyzicky. Tady je vidět, že on opravdu bojuje, nesmíří se s tím svým osudem a snaží se pro to něco udělat, aby se vrátil do normálního života," řekl Brunclík.

Reklama

Výběr článků

Načítám