Hlavní obsah

ČSSD s předstihem nominovala kandidáty do jejího vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přestože bude volební sjezd ČSSD až v březnu příštího roku, uvnitř strany se už diskutuje o možných kandidátech do jejího vedení. Dva kandidáty s předstihem nominovaly krajské organizace ve středních Čechách a v Praze. Jsou jimi předseda Sněmovny Jan Hamáček a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kandidát na místopředsedu ČSSD Jan Hamáček

Článek

O kandidatuře ale uvažuje i řada dalších sociálních demokratů. Ve hře jsou v podstatě jen místopředsednické posty, protože téměř nikdo neočekává, že by někdo kandidoval proti současnému předsedovi a premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Na křesla místopředsedů se už nyní rýsuje několik kandidátů. Místopředsedů má ČSSD standardně šest, ale po loňské rezignaci Michala Haška a Zdeňka Škromacha má nyní strana čtyři místopředsedy.

O možné kandidatuře mluví například ministr vnitra a současný místopředseda strany Milan Chovanec, který by se podle některých spolustraníků mohl stát statutárním místopředsedou ČSSD, nebo někdejší šéf sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc, který se chce definitivně rozhodnout až po podzimních komunálních volbách.

Pokud bude osloven, chce se o místo ve vedení strany rozhodně znovu ucházet ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Jeho další kolegové z grémia - místopředsedové Martin Starec a Alena Gajdůšková - si zatím nechávají čas na rozhodnutí.

Návrat do vedení nevyloučil ani Škromach

Případný pokus o návrat do některé stranické funkce nevyloučil v sobotu ani někdejší místopředseda Zdeněk Škromach, jenž ve vedení strany skončil loni po takzvaném lánském puči. "Pro sociální demokracii a pro její úspěch jsem připraven dělat vždycky, co je potřeba," poznamenal.

Jasnými kandidáty jsou zatím Hamáček, který by měl podle některých spolustraníků křeslo řadového místopředsedy bez problémů získat, a Lenka Teska Arnoštová, kterou minulý týden pražští sociální demokraté navrhli jasnou většinou hlasů.

Jejím cílem je především zlepšení vnitrostranické komunikace tak, aby se informace dostávaly od řadových členů až na úroveň předsednictva strany, vlády či náměstků na ministerstvech a naopak.

Volební sjezd ČSSD se uskuteční 13. a 14. března příštího roku v pražském Kongresovém centru. Hlasujících delegátů má být kolem šesti set, tedy asi o sto víc než na minulém sjezdu v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám