Hlavní obsah

Všechno pryč. Praha čeká velkou vodu a zavírá náplavky

Praha
Aktualizováno

Vydatné srážky, které zvedly hladiny řek, neustanou v některých oblastech ani ve čtvrtek. Meteorologové proto očekávají, že se na stupně povodňové aktivity dostanou i další toky. Platí to zejména pro Malši, Černou či horní tok Lužnice. Naopak Vltava v Praze by se na první stupeň dostat neměla. Protipovodňové zábrany jsou nicméně připraveny a preventivně budou odpoledne vyklizeny náplavky.

Článek

„Očekáváme, že 1. stupeň povodňové aktivity těsně, ale dosažen nebude,“ oznámil ve čtvrtek pražským zastupitelům na začátku jednání primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

„V odpoledních hodinách budou uzavřeny náplavky na území Městských částí Praha 1 a 2 v úseku od nábřeží Ludvíka Svobody po Výtoň a v Praze 5 na dvou sjezdech u loděnice nad Palackého mostem,“ uvedla mluvčí radnice Petra Hrubá. Magistrát žádá řidiče aut zaparkovaných na náplavkách, aby je do odpoledních hodin odvezli, poté budou bezplatně odtažena na odtahová parkoviště. Pro chodce zatím náplavky uzavřeny nebudou.

V pátek by již pršet nemělo

V případě, že vody poteče více, začnou se stavět zábrany na Zbraslavi a v ulici Divadelní. „Je to ta část, která se vždycky při průtoku 450 kubíků staví,“ řekl Hudeček s tím, že meteorologové předpokládají, že v pátek a sobotu už nebude pršet.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od středečního večera do čtvrtečního dopoledneVideo: ČHMÚ

V Sedlci a u ulice Podbabská odpoledne přestanou jezdit na Vltavě přívozy. Strážníci budou každé dvě hodiny hlídat Vltavu v Sedlci, Litovický, Šárecký potok i česla u ruzyňské věznice, „Při minulé velké vodě se česla zanesla,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši.

Praha už ve středu v podvečer zavřela protipovodňová vrata na Čertovce, protože přehrady Vltavské kaskády zvýšily odtok. Ve čtvrtek ráno byl průtok v Malé Chuchli 337 kubíků.

Dolní Berounka ještě stoupá

Vliv na situaci v hlavním městě bude mít rovněž dotok vody z Berounky. Řeka ve Zbečně ráno dosáhla 305 centimetrů a od druhého povodňového stupně ji dělilo 15 centimetrů. Ve středu ráno byla výška hladiny na poloviční úrovni.

Hladina roste i v Berouně, dosažen může být podle předpovědi maximálně druhý stupeň. „Vedení města situaci na vodním toku bedlivě sleduje," uvedla mluvčí radnice Pavla Švédová.

„Během dne předpokládáme v povodněmi zasažených oblastech převážně poklesy hladin a postupnou stabilizaci situace. Vzestupy se budou vlivem dotoku přesouvat do dolních částí povodí, zejména v povodí Berounky a dolním toku Vltavy a Labe pod soutokem s Vltavou," uvedli meteorologové.

Jinde budou hladiny spíše klesat

V místech zasažených povodněmi naopak očekávají postupný pokles hladin, na třetím povodňovém stupni zatím zůstává jen dolní Klabava v Nové Huti Rokycansku, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Za posledních 24 hodin spadlo nejvíce srážek v oblasti Jeseníku, na Mladoboleslavsku a Klatovsku. Přívalové deště nejvíce rozvodnily Černý potok u Velké Kraše na Jesenicku, kde byl přechodně překročen třetí stupeň ohrožení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám