Hlavní obsah

Na Jesenicku voda zatopila sto domácností, hrozí protržení hráze

• Aktualizováno

Další prudké lijáky zasáhly v noci na čtvrtek část Moravskoslezského kraje a Jesenicko. Tentokrát hasiči nejčastěji zasahovali na Opavsku a na Frýdecko-Místecku. Hladiny toků na Jesenicku jsou na prvním povodňovém stupni. Pomoc hasičů však na místě stále pokračuje a lidé sčítají škody. Záplavy postihly v regionu sedm obcí. Nejvíce zasáhly Mikulovice, kde voda zatopila na sto domácností.

Bleskové povodně na Jesenicku Video: Hasiči Olomouckého kraje

 
Článek

„Černý potok, který dosahoval třetího stupně, je aktuálně na prvním stupni. Vidnávka dosahovala rovněž třetího stupně, aktuálně je rovněž na prvním stupni. Na řece Bělá hladina dosahovala druhého stupně, aktuálně je rovněž bez nebezpečí," uvedl mluvčí hasičů v Olomouckém kraji Zdeněk Hošák.

Stále je také uzavřena železniční trať mezi Písečnou a Mikulovicemi, kterou podemlela voda.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: HZS Olomouckého kraje

Na Jesenicku voda zatopila sto domů

Po povodních zůstaly na Jesenicku zasaženy zahrady, domy, voda způsobila problémy i na většině komunikací vedoucích k obcím postižených vodou. „Velké starosti hasičům dělá také rybník v České Vsi, je tam nasazeno několik čerpadel, hrozí tam protržení hráze, což by znamenalo velké komplikace, v blízkosti je tam několik rodinných domků," doplnil mluvčí hasičů.

Na pomoc lidem v zasažených obcích dorazila také těžká technika z Olomouce a Hlučína. Nasazena bude především na odstraňování naplavenin. Ve všech sedmi postižených místech jsou nasazena také plovoucí či jiná čerpadla a provádí se odstraňování větších vodních lagun.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Na Jesenicku voda zatopila sto domů

Kvůli rozvodněným tokům byly ve vidnavské místní části Velká Kraš evakuovány ve středu tři desítky dětí z tábora. Ve spolupráci se starostkou obce jim bylo zajištěno náhradní ubytování v nedalekém penziónu.

Voda dělala problémy i na Opavsku 

„Nejvíce výjezdů bylo na Opavsku, kde hasiči vyjížděli k 19 případům. Dalších 14 zásahů bylo v okrese Frýdek-Místek,“ uvedl mluvčí Moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Dodal, že téměř ve dvou desítkách případů se zásahy týkaly čerpání vody z nemovitostí, v 17 případech vyjížděli odstraňovat spadlé nebo zlomené stromy a větve, hlavně na silnicích,“ dodal mluvčí.

„Nemám zatím informace, že by se v souvislosti s těmito událostmi stala dopravní nehoda nebo byl někdo zraněn,“ doplnil Kůdela.

Reklama

Výběr článků

Načítám