Hlavní obsah

Nejvyšší žalobci zamítli stížnost Nečase, jeho stíhání pokračuje

Právo, Radim Vaculík

Nejvyšší státní zastupitelství v pondělí zamítlo stížnost bývalého premiéra Petra Nečase proti jeho únorovému obvinění z korupce. Trestní stíhání někdejšího předsedy ODS tak bude probíhat dál. Informaci o neúspěšné stížnosti potvrdil v úterý Právu jeden z Nečasových obhájců Josef Lžičař.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas přichází k výslechu na služebnu ÚOOZ Na Perštýně. Vpravo advokát Josef Lžičař

Článek

„Přišlo to dnes (v úterý). Stížnost klienta zamítli jako nedůvodnou, a stíhání tedy pokračuje. Zvážíme ještě mimořádný opravný prostředek, tedy případnou stížnost k Ústavnímu soudu či podnět k Nejvyššímu soudu,“ řekl Právu Lžičař.

„Můžeme potvrdit, že státní zástupce NSZ rozhodl o stížnosti Petra Nečase proti usnesení o zahájení trestního stíhání jeho osoby - přezkoumal ji a shledal nedůvodnou. Podle závěru NSZ je zahájení trestního stíhání zákonné, dozorující státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci splnil podmínky odpovídající této fázi trestního řízení,“ sdělil Právu také mluvčí Nejvyšších žalobců Petr Malý.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Olomoučtí vrchní žalobci obvinili Nečase letos v únoru z trestného činu podplácení, za což mu v případě soudní dohry hrozí jeden rok až šest let vězení.

Nečasovo stíhání se týká známé kauzy tzv. trafik pro jeho tři bývalé poslanecké kolegy z ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra. V roce 2012 v rozmezí od září do listopadu jim měl podle žalobců tehdejší premiér Nečas i se svou pravou rukou a nyní manželkou Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) nabízet různé posty ve státem řízených firmách s tím, že všichni tři složí mandát, a umožní tak vládě schválit ve Sněmovně některé daňové zákony, s nimiž spojila svou důvěru. To se také předloni v listopadu podařilo.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nagyová přichází s manželem Petrem Nečasem a advokátem Eduardem Brunou k výslechu na ÚOOZ v ulici Na Perštýně.

Loni v červnu ale detektivové z protimafiánského útvaru (ÚOOZ) trojici tehdy už exposlanců a s nimi také Nagyovou a údajného prostředníka při vyjednávání s rebely Romana Bočka zatkli, obvinili z korupce a nechali poslat do vazby. Akce policie vedla až k pádu Nečasovy vlády.

Jenže Nejvyšší soud loni v létě označil stíhání Tluchoře, Fuksy a Šnajdra za nezákonné s tím, že se na ně vztahuje imunita, takže nejvyšší žalobce Pavel Zeman následně obvinění všech tří zrušil. To však neplatilo pro Nagyovou a Bočka.

V případě Nečase loni v říjnu Nejvyšší soud konstatoval, že jej mohou olomoučtí státní zástupci stíhat, což také letos v únoru učinili. Sám expremiér s obviněním od počátku nesouhlasil s tím, že dochází ke kriminalizaci politického jednání. Proto také vždy odmítl na policii vypovídat.

Reklama

Výběr článků

Načítám