Hlavní obsah

Čeští herci chtějí dobýt Brusel místo Hollywoodu

Právo, Jan Martinek

Bývalý agent StB Ludvík Zifčák, který kandiduje jako jednička do Evropského parlamentu za Hnutí sociálně slabých, proslul 17. listopadu 1989 hereckou etudou, kdy ztvárnil mrtvého studenta Martina Šmída, a eskaloval tak události, které přispěly ke změně režimu.

Článek

Zifčák se po tomto výstupu už herectví nikdy nevěnoval, kromě něj však dnes do Evropského parlamentu kandiduje překvapivě velké množství herců a režisérů: skoro to vypadá, jako by umělci místo Hollywoodu chtěli dobýt Brusel.

Podle politologů můžou známé tváře na kandidátkách stranám pomoci.

Nejmarkantnější je to na kandidátce Věcí veřejných: na druhém místě kandiduje herečka Simona Chytrová, která je zároveň místopředsedkyní strany.

Chytrová se většinou objevuje ve filmech, které režíruje její manžel Vít Olmer. Ten je dlouholetým podporovatelem Věcí veřejných a na eurokandidátce je na čtvrtém místě.

Zounar na listině se Šmicrem

Oba se podepsali například na chystaném pokračování kultovního snímku Bony a klid: autorem scénáře původního filmu je lídr kandidátky VV, bývalý ministr vnitra Radek John, který má jako úspěšný scenárista ke světu filmu také blízko a ve svém filmu Proč? si rovněž zahrál.

Do Evropského parlamentu se tlačí i další celebrity: za Občanskou konzervativní stranu, kterou vede bývalý radní Prahy 11 za ODS Jiří Janeček, například kandiduje herečka Šárka Ullrichová, známá především ze seriálů Ulice a Pojišťovna štěstí.

Hnutí Vize 2014, které vzniklo ze strany LIDEM bývalé vicepremiérky Karolíny Peake, zase láká voliče na herce a moderátora Martina Zounara, společně s fotbalovým internacionálem Vladimírem Šmicrem. Na kandidátce Vize 2014 je i režisér televizních inscenací Václav Hnát.

Foto: Petr Horník, Právo

Miluje motorky. Na jedné terénní dokonce projel celé Maroko.

Méně známá jména nabízejí i další strany a hnutí. Za Stranu zelených kandiduje herec Národního divadla, romský aktivista a režisér David Tišer, Česká suverenita Jany Volfové chce vyslat do Bruselu herce Zdeňka Pavlíčka. Povolání „herečka“ na kandidátce uvedla Alice Hejdová, která kandiduje za Stranu svobodných občanů.

Sommerová i Vadas

O přízeň v eurovolbách si říká i několik dokumentaristů: nejznámější je Olga Sommerová, která kandiduje z druhého místa Liberálně ekologické strany (LES) bývalého ministra životního prostředí a exšéfa zelených Martina Bursíka.

Její kolega, dokumentarista Martin Vadas, který se se Sommerovou potkal například při točení portrétů známých osobností v cyklu Genus, je na kandidátce Klubu angažovaných nestraníků. Režisér dokumentů Jaroslav Vašíček, jenž se podílel například na cyklu Ta naše povaha česká, kandiduje za Pravý blok Petra Cibulky.

Mediální tvář je výhodou

Politolog Tomáš Lebeda si myslí, že strategie nasazovat tváře známé z obrazovky může zejména v evropských volbách uspět.

„Bohužel se ukázalo, že mediálně známá tvář je v ČR z hlediska zvolení výhodou – v minulosti například na paní Bobošíkové a panu Železném. Známé tváře mohou pomoci v evropských volbách právě proto, že jsou to volby, kde jde o málo, a jako jediné volby kromě prezidentských nabízejí jednu kandidátku na celém území ČR,“ řekl Právu Lebeda s odkazem na evropské volby v roce 2004.

„V evropských volbách je kandidátka shodná pro osm miliónů voličů. Proto stačí jedna nebo dvě známé tváře. Je to mnohem méně náročné než shánět takové lidi na kandidátky do čtrnácti krajů či sedmadvaceti senátních obvodů,“ doplnil Lebeda.

Anketa

Budete hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
Celkem hlasovalo 10288 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám