Hlavní obsah

Exposlanci ODS prý byli v kauze Nagyová uplaceni penězi od Rittiga

– Praha

Exposlanci ODS byli podle státního zastupitelství v kauze Nagyová uplaceni penězi od lobbisty Ivo Rittiga. Ten údajně podplácel i bývalou šéfku kabinetu expremiéra Petra Nečase Janu Nagyovou (nyní Nečasovou).

Foto: Novinky

Lobbista Ivo Rittig odchází od Obvodního soudu pro Prahu 5

Článek

Uvedly to deník Mladá fronta Dnes (MfD) a server Aktuálně.cz. S Nečasovou lobbista a další lidé podle vyšetřovatelů domlouvali obsazení státních funkcí. Všichni aktéři případu ale jakékoli korupční jednání popírají.

Tři exposlanci ODS, Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, se v roce 2012 vzdali poslaneckého mandátu, a umožnili tak schválení vládního daňového balíčku. Žalobci exposlance vinili, že se mandátů vzdali za příslib lukrativních postů ve státních firmách. Stíhání exposlanců s odvoláním na poslaneckou imunitu později zrušil Nejvyšší soud, ale v případu jsou nadále obviněni například expremiér Nečas a bývalá šéfka jeho kabinetu Nečasová. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve čtvrtek obviněným rozeslalo dokument s novými poznatky v případu, podle kterých poslanci údajně dostali za odstoupení i peníze, píše MfD a Aktuálně.cz.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Peníze měli dostat v den, kdy se vzdali mandátů

Státní zastupitelství tvrdí, že exposlanci dostali peníze od Rittiga 6. listopadu 2012, tedy ve stejný den, kdy trojice oznámila, že se vzdá mandátů. Dozorující státní zástupce Rostislav Bajger podle MfD v dokumentu uvedl, že úplatek je možné dát do souvislosti třeba s částkou 1,7 miliónu korun zajištěnou u Ivana Fuksy. Podle Bajgera Fuksa původ peněz hodnověrně nevysvětlil. Státní zástupce tvrzení opírá také o odposlechy.

Kromě podplácení zmíněných exposlanců ale Rittig podle státního zástupce uplácel i šéfku Nečasova kabinetu. Lobbista se prý s Nečasovou domlouval na obsazování funkcí ve státních orgánech a firmách, přes šéfku premiérova kabinetu také údajně na Nečase tlačil šéf ČEZ Daniel Beneš v otázce obsazení klíčového postu ve vedení policie, píše MfD.

Dosazování lidí na vlivné posty

Vyšetřovatelé tvrdí, že se vlivné funkce snažili Rittig a rovněž lobbista Roman Janoušek či bývalý státní zástupce Libor Grygárek obsadit svými lidmi, s Nečasovou Rittig řešil třeba věci týkající se České pošty, Lesů ČR nebo Budějovického Budvaru, uvedlo Aktuálně.cz. Skupina kolem Rittiga také údajně na pokyn Nečasové zajišťovala šifrovací telefon pro premiéra Nečase. Všechna tvrzení státního zástupce ale advokáti všech zmíněných a také mluvčí ČEZ Ladislav Kříž popírají.

Rittig doposud kvůli uplácení trojice exposlanců či Nečasové stíhán není, ale čelí obvinění v souvislosti s údajným únikem zpráv BIS, a to společně s Nečasovou, svým advokátem Davidem Michalem a právním poradcem Tomášem Jindrou. Lobbista byl také obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Jana Nečasová je spolu s expremiérem Nečasem obviněna z uplácení trojice exposlanců a sama také čelí obvinění ze zneužití vojenské rozvědky. Celá kauza vedla loni k pádu Nečasovy vlády, Nečas se vzdal i funkce předsedy ODS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám