Hlavní obsah

Déšť zvyšuje hladiny řek, popadané stromy komplikují dopravu

Aktualizováno

Silný vítr a vytrvalý déšť, který ve čtvrtek dorazil do Česka, komplikuje především na Moravě železniční i silniční dopravu. Na některých místech se zvedají hladiny řek, například tok Bystřice ve Zlínském kraji je na prvním stupni povodňové aktivity.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Silný vítr lámal stromy v celém Moravskoslezském kraji.

Článek

Vítr nejvíce komplikoval dopravu na železnici v Brně. Dálkové vlaky byly odkloněny a regionální vlaky nahradily autobusy, uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Hasiči v Jihomoravském kraji odstranili dosud kolem 50 popadaných stromů.

"Nejvíce je popadaných stromů, které odstraňujeme pomocí motorových pil především z komunikací," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Podle něj však už hasiči v Brně zasahovali u spadlého komínu na bytovém domě. "Komín byl sice malý, ale dopadl na ulici," řekl Mikoška. Naštěstí se nikdo nezranil.

Nejvíce případů popadaných stromů bylo v Brně a na Brněnsku, dále na Blanensku a Hodonínsku. Na Vyškovsku se utrhl plech na střeše, v Moravské Nové Vsi odstraňují sloup spadený na rodinný dům.

Komplikace hlásí také Moravskoslezský kraj. Kvůli počasí už měli více než 80 výjezdů.

Staví se hráze a odpouštějí nádrže

Nejčastěji zasahovali na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku, nejméně problémů bylo na Bruntálsku a Karvinsku. Hasiči odstraňovali hlavně spadlé stromy a větve na silnicích nebo provizorně upevňovali uvolněné plechy na střechách, řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Dobrovolní hasiči na žádost obce budou stavět v Těrlicku-Hradišti na Karvinsku na řece Stonávce preventivní hráz kvůli očekávanému vzestupu hladiny. "Jde o hráz dlouhou čtyři metry, vysokou 40 centimetrů, která má zabránit vniknutí vody do zdejší chatové oblasti. Tvoří ji bílé polypropylénové vaky, naplněné vodou," uvedl Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči v Moravskoslezském kraji odstraňují popadané stromy.

Také vodohospodáři se v regionu připravují na další vydatné deště, mírně proto zvýšili odtoky na všech přehradách v kraji. Pršet má především v noci na pátek. Podle předpovědí hladiny řek stoupnou výrazněji v pátek. Očekává se maximálně druhý stupeň povodňové aktivity.

Hladiny řek budou stoupat

Ve Zlínském kraji se zvedá tok řeky Bystřice a v podvečer byl vyhlášený první stupeň povodňové aktivity. Hladina Bystřice dosahuje 35 centimetrů, první povodňový stav platí od 30 centimetrů, druhý se vyhlašuje při dosažení hranice 50 centimetrů.

Nejvíce srážek spadlo na Horní Bečvě - 8 mm/hod. a 33 mm/6 hodin. K největšímu nárůstu průtoku došlo v povodí Rožnovské Bečvy. První stupeň povodňové aktivity byl dosažen na Horní Bečvě a na Rožnovské Bečvě v Rožnově.

S ohledem na aktuální situaci byl z vodního díla Horní Bečva zvýšen odtok na 3,7 m3/s. Odtok z tohoto vodního díla je tedy v současné době na druhém stupni povodňové aktivity.

Nejvydatnější srážky, do deseti milimetrů za šest hodin, zaznamenalo dnes Povodí Moravy v Beskydech. V následujících dnech mohou podle vodohospodářů stoupat hladiny toků zejména v oblasti Beskyd a horní Moravy, mohly by dosáhnout prvního i druhého povodňového stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám