Hlavní obsah

Sobotka řeší excesy ministrů, na kobereček si zve Stropnického i Chládka

– Praha
Novinky, Václav Lang

Premiér Bohuslav Sobotka se musí vypořádat s excesy některých svých ministrů. Ještě ve středu se chce sejít s ministrem obrany Martinem Stropnickým, který jej naštval svým výrokem o působení NATO v České republice. Na kobereček si ale zavolá také ministra školství Marcela Chládka kvůli jeho údajně nestandardnímu chování vůči zaměstnancům resortu.

Foto: Václav Lang, Novinky

Premiér Bohuslav Sobotka během neformální snídaně s novináři.

Článek

Sobotku pobouřilo vyjádření Stropnického, který nepřímo přirovnal případnou přítomnost vojsk NATO na českém území k sovětské okupaci. Podle premiéra je takové vyjádření věcně nepřesné. Na středeční neformální snídani s novináři navíc připomněl, že zatímco členství v NATO jsme si dobrovolně zvolili, „na členství ve Varšavské smlouvě se nás nikdo neptal“.

Se Stropnickým si chce celou záležitost vyříkat ještě ve středu ve Sněmovně. „Nebude kvůli tomu odvolán, nicméně to silně poškodilo jeho pověst uvnitř resortu,“ uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na rozdíl od jiného třaskavého výroku, který pronesla ministryně spravedlnosti Helena Válková, jež zlehčovala zločiny nacistů během druhé světové války, posuzuje ten Stropnického jako závažnější, neboť „rozostřuje vnímání České republiky navenek“ a přispívá k ruské propagandě. Nicméně i výrok Válkové označil ve středu za nešťastný.

Rozhovor agentury Reuters s ministrem Martinem StropnickýmVideo: Ministerstvo obrany ČR

Podobně jej znepokojila také informace ohledně údajně šikanózního chování ministra Marcela Chládka, který podle deníku MF Dnes svým nestandardním přístupem vůči svým podřízeným donutil několik zaměstnanců k odchodu z ministerstva. Také s ním bude chtít Sobotka mluvit, řekl ve středu novinářům.

Navýšení platů státních zaměstnanců

Premiér hovořil také na téma státního rozpočtu. Ten by se měl opět řešit příští středu na jednání koaliční rady.

Sobotka prohlásil, že by byl rád, aby se našly peníze na navýšení platů státních zaměstnanců. Hovořil například o navýšení platů vojáků, na které by se ale v rozpočtu musely najít asi tři miliardy korun a poslanci jsou podle něj k tomuto návrhu zatím opatrní.

Trvá nicméně jeho požadavek na zastavení poklesu výdajů na obranu. Rád by, aby tyto výdaje pro příští rok zůstaly minimálně na stejné výši, a pokud bude ekonomická situace dobrá, pak by v dalších letech mohly vzrůst.

„Jde o to, abychom neměli dluhy vůči Alianci,“ řekl Sobotka a nastínil modelovou situaci, kdy by například česká armáda slíbila účast na třítýdenní akci, ale měla by munici jen na jeden týden.

Bude jednat s TOP 09

Sobotka se chystá v příštích dnech jednat také s předsedou a prvním místopředsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem ohledně jejich návrhu k fiskálnímu paktu. TOP 09 nabízí podporu při hlasování o státním rozpočtu výměnou za to, že vláda přijme fiskální pakt i s body, které zavazují k přijetí dluhové brzdy a snížení strukturálního deficitu pod jedno procento.

To je podle Sobotky největší překážka, neboť kvůli takovému snížení by bylo zapotřebí buď navýšit daně, s čímž ale nesouhlasí ANO, nebo osekat výdaje na sociální dávky, což se nelíbí ČSSD. „Nejsou politické předpoklady pro snížení strukturálního deficitu,“ shrnul.

„Mrzí mě, že si TOP 09 klade podmínky, ale to k politice patří,“ zhodnotil a uvedl, že se sejde se zástupci TOP 09, neboť jejich hlasy bude vláda potřebovat k ratifikaci fiskálního paktu.

Odmítá Teličku

Debata se točila také kolem blížících se voleb do Evropského parlamentu. Podle Sobotky zatím řada věcí naznačuje, že účast u voleb bude jako tradičně nízká, což může být problematické. Připustil, že soc. dem. zatím v evropských volbách nikdy nezvítězila, odmítl ale, že by případné vítězství jejího koaličního partnera ANO přesunulo misky vah uvnitř koalice.

Předpokládá nicméně složitou debatu ohledně toho, jakého eurokomisaře vyšle Česká republika do Bruselu. Kandidáta ANO Pavla Teličku totiž Sobotka odmítá vzhledem k jeho angažmá v NWR a lobbistické minulosti. Nicméně preferuje kandidáta „nejlépe ekonomického charakteru“.

Reklama

Výběr článků

Načítám