Hlavní obsah

Banket na ruské ambasádě: Dorazí komunisté a Václav Klaus

– Praha
Právo, Oldřich Danda

Na páteční slavnostní recepci ruské ambasády v den státního svátku Ruska na oslavu vítězství nad fašismem nedorazí nikdo z českých vrcholných politiků. Věnce k hrobům rudoarmějců na Olšanských hřbitovech v Praze však čeští činitelé dnes položí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

V minulých letech vždy bývali hosty na ruské recepci 9. května nejvyšší čeští ústavní činitelé – prezident, šéfové parlamentních komor a premiér. Svou neúčastí nyní chtějí čeští představitelé dát diplomatickým bojkotem najevo nesouhlas s kroky Ruské federace na Krymu a Ukrajině.

„Vznikla domluva mezi prezidentem, premiérem a šéfy parlamentních komor, že tam letos nikdo nedorazí,“ řekl Právu informovaný zdroj.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezident Klaus tam zamýšlí jít
Petr Macinka, mluvčí Václava Klause

Na recepci, která se každoročně koná v prostorách ruské ambasády v Praze, však podle informací Práva přijde exprezident Václav Klaus či špičky komunistické strany v čele s předsedou Vojtěchem Filipem.

„Prezident Klaus tam zamýšlí jít,“ sdělil ve čtvrtek Právu Klausův mluvčí Petr Macinka. Klaus má odlišný názor na ukrajinskou krizi než čeští vládní politici a pravicová opozice.

V nedávném textu pranýřoval postoj západních zemí, které podle něj vytvářejí iluzi, že když se Ukrajina odtrhne od Ruska a bude se orientovat na EU a USA, tak ji Západ dokáže podporovat.

„Takový jasný a pevný zájem a ochota nést za něj oběti na Západě chybí. Západ pomohl rozběhnout krizi, již si ve skutečnosti nepřeje a jejíž důsledky není ochoten nést,“ napsal Klaus se šéfem institutu Jiřím Weiglem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Letos si prezident Miloš Zeman s velvyslancem Ruska Sergejem Borisovičem Kiselevem nepřiťukne. Snímek z 9. května 2013

Naopak prezident Miloš Zeman, který se loni ruské slavnosti zúčastnil a ruského ambasadora tam vyzýval, aby Rusové více investovali v Česku, je v poslední době vůči Rusku kritický.

Štěch a Hamáček na pietním aktu

Dokonce vyzval, aby v případě vstupu ruských vojsk na východní část Ukrajiny zasáhly jednotky NATO. [celá zpráva]

„A tady bych se přimlouval nejen pro co nejostřejší sankce Evropské unie, ale dokonce i vojenskou připravenost Severoatlantické aliance například tím, že by vojska NATO vstoupila na ukrajinské území,“ uvedl Zeman.

Podle mluvčího Jiřího Ovčáčka bude Kancelář prezidenta na recepci zastupovat ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Pozvání nepřijali premiér Bohuslav Sobotka ani šéf Sněmovny Jan Hamáček a předseda Senátu Milan Štěch.

„Stejně jako předseda Sněmovny, tak i předseda Senátu se dopoledne zúčastní pietního aktu na Olšanských hřbitovech, ale na recepci na ruské ambasádě již pokračovat nebude,“ řekla Právu mluvčí Senátu Eva Davidová.

Na Olšanech položí věnce ke hrobům vojáků Rudé armády padlých za osvobození Československa.

Nepřijde ani Zaorálek

Na ruské velvyslanectví v pátek nedorazí ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), ani nikdo z jeho náměstků, řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová. Českou diplomacii podle ní zastoupí některý z nižších úředníků.

Zaorálek nedávno uvedl, že současné projevy proruského separatismu na východě Ukrajiny vyvolávají jednoznačné podezření, že tam Rusko intervenuje.

Nejsme svědky eskalujícího konfliktu uvnitř ukrajinské společnosti, jak se nás snaží přesvědčit propaganda, ale profesionálně vedené paravojenské organizace
Ivan Gabal, poslanec KDU-ČSL

Ukrajina se stala tématem i středeční schůze Sněmovny. Poslanci svým usnesením, které navrhli soc. dem. a podpořilo jej 143 hlasů napříč všemi kluby proti dvěma, odsoudili násilí v Oděse, při kterém zemřely desítky lidí, a požádali o „nestranné vyšetření a potrestání viníků“. [celá zpráva]

Zaorálek v rozpravě poznamenal, že se země nachází na „břehu vojenského konfliktu“, a situaci na Ukrajině označil za mimořádně vážnou.

Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) prohlásil, že „nejsme svědky eskalujícího konfliktu uvnitř ukrajinské společnosti, jak se nás snaží přesvědčit propaganda, ale profesionálně vedené paravojenské organizace“.

Prošel 152 hlasy jeho návrh usnesení, podle kterého Sněmovna „podporuje konání svobodných a demokratických voleb na Ukrajině a vyzývá OBSE k vyslání dostatečného počtu pozorovatelů voleb“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám