Hlavní obsah

Vladimír Renčín mezi 11 vítězi Novinářské ceny za rok 2013

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kreslíř Vladimír Renčín získal za sérii kreseb v deníku Právo Novinářskou cenu za rok 2013 v kategorii Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura. Kromě něj převzalo ocenění dalších 11 soutěžících. Celkem se utkalo 400 příspěvků, v psané žurnalistice porota ocenila především méně známá či zřídka popisovaná témata. Soutěž pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností NEWTON Media.

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Renčín získal novinářskou cenu

Článek

V kategorii Nejlepší reportáž zvítězila redaktorka Respektu Silvie Lauder s neznámými příběhy romského holocaustu. Cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek převzal její kolega Petr Třešňák za článek o zapomenutých zločinech třetího oddělení věznice ve Valdicích. Cenu za nejlepší rozhovor získal Michal Komárek z Literárních novin za interview o sebereflexi médií.

Další oceněné příspěvky se věnovaly hlavním politickým událostem roku. V kategorii Nejlepší komentář zvítězil redaktor Hospodářských novin Petr Honzejk se sérií příspěvků o prezidentu Zemanovi. Ocenění za nejlepší audiovizuální rozhovor si odnesla bývalá redaktorka České televize Daniela Drtinová za interview s Michalem Haškem.

V kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek audiovizuální žurnalistiky zvítězil reportér ČT Dalibor Bártek, který více než rok sledoval kauzu obchodníka s nelegálním lihem. Česká televize získala i ocenění za nejlepší audiovizuální reportáž. Reportér Jiří Vondráček v ní popisuje zničení městečka Lauterbach při poválečném vojenském cvičení.

Soutěžili i studenti

Cenu Googlu za inovativní online žurnalistiku převzal Filip Rožánek z Českého rozhlasu, který převedl události srpna 1968 na sociální sítě.

Letos poprvé soutěžili i studenti. Cenu Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky získal student Matematicko-fyzikální fakulty UK Peter Zvirinsky s analýzou dat insolvenčního rejstříku.

Pořadatelé již dříve oznámili, že česko-slovenskou cenu veřejnosti za příspěvek, který měl loni největší společenský dopad nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů, získal novinář Dušan Károlyi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám