Hlavní obsah

Havířovské učiliště Baron School se po týdnu zase otevřelo

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Celý minulý týden se bály o své dostudování necelé tři stovky studentů soukromého havířovského učiliště Baron School. Majitel budovy ji totiž údajně kvůli dluhům zřizovatele uzavřel a nikoho do ní nechtěl pustit. Učni tak měli dva dny ředitelského volna, ve čtvrtek šli na vycházku a v pátek do kina.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Učni mají radost, nemusí přecházet na jinou střední školu.

Článek

Po dlouhém dohadování o vzájemných nezaplacených závazcích a bouřlivých diskusích se ale o víkendu zřizovatel školy Jiří Baron a vlastník objektu Jan Tesarčík konečně domluvili a podepsali novou pětiměsíční smlouvu.

V pondělí ráno pak Baron od Tesarčíka zapečetěnou školu převzal podepsáním předávacího protokolu. Školník odpečetil všechny dveře tříd a kabinetů, nakonec dal zpět i zámek ve vstupních dveřích, aby se učni dostali dovnitř. Ti už nedočkavě od půl osmé přešlapovali i s učiteli a ředitelkou před školou.

Rodiče se bojí, odhlašují žáky

„Jsem moc ráda, že nemusím přecházet na jinou školu. Je fajn, že se to vyřešilo,“ svěřila se například Právu studentka druhého ročníku oboru kuchař-číšník Patricie.

Před budovou školy však čekali i rodiče nově přijatých žáků. „Zaregistrovali jsme v médiích ten problém a rozhodli jsme se kluka sem nedávat. Nastoupí, bude tu půl roku, pak škola krachne a co pak s klukem bude? Škola nám vyhovovala, protože jsme z Těrlicka, dojíždění je pro syna lepší než na školu v Šumbarku. Proto jsme si školu a obor automechanik zvolili, ale teď ho chci odhlásit. Minulý týden jsem tu od středy do pátku volal a nikdo mi to nebral,“ líčil své obavy otec deváťáka Roman Farnik.

Škola plánuje stěhování do ZŠ Mánesova

Podle majitele školy Jiřího Barona však už prý vše bude v pořádku. „Jsem rád, že jsme konečně zpět ve svých prostorech, ovšem domluva by se nepodařila, kdyby nebylo města Havířov a Asociace soukromých škol. Do věci se vložily a pomohly mi problém vyřešit,“ vysvětloval v pondělí ráno novinářům Baron. Dodal, že smlouva je podepsaná na pět měsíců, od dubna do konce srpna, zaplatí nájem pětkrát 165 tisíc korun.

„Ukončíme zde školní rok, pak uvidíme, co bude. Mám nabídku prostor od soukromé školy Dakol, avšak je tam málo místa, máme hodně žáků. Ve hře je tak nyní spíše stěhování do bývalé ZŠ Mánesova, kterou město prodává. Po téhle aféře začínáme na Mánesce tvrdě makat,“ zdůraznil Baron. Podle něj školu ve výběrovém řízení plánuje koupit developerská firma, která jim budovu pronajme. „Firma mi slíbila, že je schopna dva pavilóny upravit už do konce prázdnin, abychom se mohli přestěhovat. Je tam problém se záchody, třídy se vymalují a střecha se opraví. Pak můžeme požádat o dotace na zateplení a za tři roky může být škola zcela k nepoznání,“ plánoval Baron s tím, že o třetí školní pavilón v ZŠ Mánesova má prý zájem Krevní centrum z Frýdku-Místku.

Baron School funguje od roku 1992. Nabízí tříleté učební gastronomické obory jako například kuchař-číšník, cukrář, pekař, řezník-uzenář a technické obory jako karosář, automechanik či truhlář. Jsou zde i dvouleté nástavbové maturitní obory. Školné rodiče platí až od druhého ročníku – pohybuje se od pěti do osmi tisíc za školní rok. Zřizovatel učiliště Jiří Baron je bývalým předsedou dozorčí rady zkrachovalé Moravia Banky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám