Hlavní obsah

Učni se v Havířově nedostali do školy, protože má dluhy

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havířov

Tři stovky studentů ze soukromého učiliště Baron School v Havířově se v úterý ráno nedostaly do školy. Budovu uzavřel její majitel kvůli miliónovým dluhům na nájmu, které u něj střední odborné učiliště má.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí řezníci, cukráři, pekaři se nedostali do školy. Ilustrační foto

Článek

Ředitelka Baron School Renáta Bajtková proto na úterý a středu vyhlásila ředitelské volno. Podle České školní inspekce se zřejmě škola přemístí jinam.

Pokud co nejdříve zřizovatel školy vyhrocenou situaci nevyřeší, bude muset do věci vstoupit i Moravskoslezský kraj. Ten sice školu nezřizuje, avšak dává jí ročně jedenáctimiliónovou dotaci.

„O vyhrocené situaci na havířovské Baron School víme. Teď je to ale na zřizovateli, aby to vyřešil. Pokud se mu to nepodaří a učiliště nebude moci pokračovat ve vzdělávání dětí, tak budeme muset začít jednat o omezení dotace, kterou od státu prostřednictvím kraje škola dostává,“ sdělil v úterý Právu vedoucí odboru školství na krajském úřadu Libor Lenčo.

Dodal, že kraj je také připraven pomoci žákům této školy. „Pokud se na nás někdo obrátí o pomoc, tak jsme schopni studentům zajistit místo na krajských školách,“ uvedl Lenčo.

Studenti mají jít do školy už ve čtvrtek 

Baron School má pronajaté učebny od Obchodní akademie a hotelové školy. Objekt patří Janu Tesarčíkovi. Ten ČTK řekl, že zatím netuší, kdy by budova měla být opět učňům otevřena, jelikož ho kvůli uhrazení čtyřmiliónových dluhů ještě nikdo ze zástupců školy nekontaktoval.

Na webových stránkách školy se ale píše, že mají studenti do školy přijít už tento čtvrtek. „Ředitelské volno bylo uděleno z důvodů, abychom žáky uchránili případného psychického tlaku a hloupých dotazů ze strany médií. Učiníme opatření, která věci uvedou do rovnovážného stavu. Od čtvrtka 24. dubna bude běžet výuka podle rozvrhu,“ píší zástupci Baron School na webu školy.

Inspekce: Škola se asi přestěhuje jinam 

Ředitelka České školní inspekce Marie Picková v úterý odpoledne Právu řekla, že stejně jako kraj situaci na havířovském učilišti monitorují. „Sbíráme teď informace a materiály, podle toho se rozhodneme, zda je nutné do školy vyrazit a zasáhnout. Zatím to spíše vypadá tak, že zřizovatel to vyřeší sám. Zřejmě školu přesune na jiné místo,“ vysvětlila Picková.

Učiliště funguje v Havířově od roku 1992. Nabízí tříleté učební gastronomické obory jako například kuchař - číšník, cukrář, pekař, řezník - uzenář a technické obory jako karosář či truhlář. Pak mohou pokračovat ve dvouletých nástavbových oborech.

Školné rodiče platí až od druhého ročníku - pohybuje se od pěti do osmi tisíc za školní rok. Problémy s neplacením nájmu začala škola mít podle informací Práva na podzim roku 2012. Proto se majitel Jan Tesarčík už i obrátil na soud.

Podle ČTK za soukromým učilištěm stojí Jiří Baron, bývalý předseda dozorčí rady zkrachovalé Moravia Banky. Za její vytunelování dostal tři a půl roku vězení, na další rozsudek kvůli Klausově amnestii už nedošlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám