Hlavní obsah

Zoo v Ostravě vyhlásila sbírku na pomoc slůňatům

Právo, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Veřejnou sbírku, jejíž výtěžek půjde na výzkum nemocí slonů, vyhlásila ostravská zoologická zahrada. Výtěžek poputuje na konto Leibnizova institutu pro výzkum zvířat v Berlíně, s nímž zahrada už několik let spolupracuje a kde se choroby zkoumají. K vyhlášení sbírky zoo inspirovala sloní samička, která se v zahradě narodila letos v únoru a od narození měla problémy.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Slůně z ostravské zoo nedostane kvůli nejistým prognózám jméno. Označili ho kódem OST nr. 3, jako třetí slůně narozené v Ostravě.

Článek

Odmítala mateřské mléko,  musela se krmit  jeho náhražkou. Zatím prospívá dobře, ale její osud je nejistý. Kromě problémů s příjmem potravy ji ohrožuje jedna z nejnebezpečnějších nemocí, a to sloní herpes. Ten postihuje především mláďata slonů indických, která nesají mateřské mléko.

„Mláďata v umělém odchovu nemají přirozenou imunitu získanou z mateřského mléka matky. Podle teorie, na které pracují v berlínském institutu, je ve sloní potravě něco, co slony v přirozeném prostředí chrání. Ale my dosud nevíme co,“ přiblížila zooložka Jana Pluháčková.

Sloní herpes mívá velmi rychlý průběh. „Je to fatální onemocnění, proti němuž není doposud žádná účinná vakcína ani léčba. Virus napadá cévní výstelky a způsobuje krvácení do organismu. Slon prakticky vykrvácí,“ doplnila Pluháčková.

Právě kvůli nejistým prognózám na dožití nedostane slůně v ostravské zoo ani jméno a je vedené pouze pod označením OST Nr. 3, „Dosud jsme nevypátrali jediné mládě, které by přežilo, když nepřijímalo mateřské mléko. Proto asi ani tento pokus dobře neskončí. Můžeme ale pomoci dalším,“ doplnil ošetřovatel slonů Pavel Zvolánek.

Konto veřejné sbírky na výzkum sloních nemocí je 6220207/0100, přispět lze i mincemi v pavilónu slonů nebo afrických zvířat. „Sbírka se zanedlouho rozšíří i o možnost zakoupit v zoo speciální produkty i o DMS zprávy,“ doplnil ředitel zoo Petr Čolas.

Reklama

Výběr článků

Načítám