Hlavní obsah

Zrušme letní čas v celé Evropě, vyzývají lidovci

Novinky, Barbora Buřínská

KDU-ČSL má za jednu ze svých priorit pro evropské volby zrušení střídání časů. Její trojka na kandidátce Tomáš Zdechovský je v případě svého zvolení připraven v Evropském parlamentu prosazovat iniciativu „For Only One Time”, kterou kromě něj připravil senátor Petr Šilar. Lidovci upozorňují, že po zrušení střídání času nevolají sami.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

30. března 2014 ve 3.00 hodiny ráno začal platit letní čas.

Článek

„Střídání času je v dnešní době absurdita na druhou. Je proto načase jej zrušit. Argumenty, které se dříve uváděly pro jeho zavedení, se ukázaly jako mylné. Ekonomická úspora, která bývá zmiňována jako hlavní důvod, se prakticky rovná nule a negativní dopady střídání časů jsou naopak jednoznačné,“ říká Tomáš Zdechovský.

„Dva časy představují celoevropský problém, a evropská instituce se proto přirozeně nabízí jako nejlepší místo, odkud je možné začít prosazovat změnu. Zavádění časů není věcí jedné země, nýbrž záležitostí domluvy zástupců všech států ležících v daném časovém pásmu,“ vysvětlil dále důvody, proč chce změnu na evropské úrovni.

Zdechovský vidí v zavedení jednoho času i obrovskou příležitost pro Evropskou unii. Ta může ukázat svoji užitečnost a ulehčit tak život mnoha lidem.

Nejsme v tom sami

Lidovci se ve svém úsilí necítí osamoceni. Jak upozorňují, pro zrušení střídání času se vyslovila také bavorská ministryně hospodářství za CSU Ilse Aignerová, která zorganizovala online petici za zavedení jednoho času.

„Abychom dokázali věc v Evropském parlamentu prosadit, musíme hledat spojence napříč politickým spektrem, a to i v dalších zemích Evropské unie. Jsme rádi, že ve svém úsilí nebudeme osamoceni,“ upozornil Zdechovský na to, že bavorská CSU je součástí v EU největší Evropské lidové strany.

„Dnes samozřejmě ještě nemůžeme vědět, jaké bude složení Evropské komise v následujícím období. Nicméně pokud bude příznivé, tak je reálné, aby došlo do pěti let ke zrušení střídání časů,“ připouští Zdechovský.

Změna škodí, tvrdí lidovci

KDU-ČSL upozorňuje na to, že změna času nejenže nepřináší očekávanou úsporu energie, ale naopak má za následek řadu negativních dopadů na ekonomiku a také na nehodovost a zdraví lidí.

Aignerová poukazuje na to, že s měnícím se rytmem se musí vyrovnávat i hospodářská zvířata.

Anketa

Jste pro zrušení střídání časů?
Ano
84,7 %
Ne
15,3 %
Celkem hlasovalo 21968 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám