Hlavní obsah

Dienstbier s Okamurou se poštěkali kvůli referendu

Právo, Jan Martinek
Praha

K ostré výměně názorů došlo v debatě mezi ministrem pro lidská práva a šéfem Legislativní rady vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD) a lídrem opozičního hnutí Úsvit Tomiem Okamurou v České televizi. Politici se neshodli na žádném tématu, ke konci pořadu se už jen překřikovali a vyměňovali si invektivy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro lidské práva Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

Tématem číslo jedna byl zákon o referendu: hnutí Úsvit, které má přímou demokracii a referenda za klíčovou část programu, předložilo v uplynulém týdnu zákon o obecném referendu, který ve Sněmovně spadl pod stůl a stejně tak dopadl pokus komunistů. Dienstbier uvedl, že vláda brzy předloží svůj vlastní zákon.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura

„Během několika dnů předložíme zákon k debatě na koaliční úrovni. Nebude tam zásadně nic překvapivého,“ řekl Dienstbier, podle kterého bude možné vypsat referendum k závažně obecné otázce. „Z minulosti mě například napadá otázka radarové základny v Brdech, otázky vnitřní a zahraniční politiky, debata určitě bude o tom, zda referendum může dát souhlas k ratifikaci mezinárodní smlouvy,“ řekl ministr.

Zavržený návrh hnutí Úsvit podle něj šel tak daleko, že umožňoval hlasovat o změnách Ústavy a ohrožoval parlamentní demokracii. „Pak bychom mohli zrušit Sněmovnu jako instituci, zrušit vládu,“ uvedl Dienstbier.

Podle Tomia Okamury chce ale vláda zákon o referendu osekat jen na ty otázky, které se jí hodí. „Referendum má být vyjádření vůle lidu. Země patří lidem, ne vybrané elitě. Je v pořádku, pokud by chtěli občané udělat ústavní změny, například zrušit Senát nebo snížit počet poslanců,“ uvedl Okamura a zdůraznil, že zákon jeho hnutí obsahoval pojistku – k vypsání referenda by bylo potřeba 100 tisíc podpisů.

Okamura jen nesedí v kanceláři

Právě zrušení Senátu, snížení počtu poslanců, otázka přijetí eura, hmotné trestní odpovědnosti politiků a jejich odvolatelnosti jsou podle Okamury oblasti, o kterých by si měli občané v referendu rozhodnut. „Já nesedím jen v kanceláři v centru Prahy. Za víkend absolvuji až deset setkání s občany a toto jsou věci, které je trápí,“ uvedl směrem ke svému soupeři.

Dienstbier naopak považuje odvolatelnost politiků za zásadní ohrožení demokracie. A uvedl konkrétní příklad, namířený na Okamuru. „Pokud vznikne jasná většina, může úplně zlikvidovat opoziční politiky. 97 procent občanů pana Okamuru nevolilo. Teoreticky by tedy mohli rozhodnout, že jemu a jeho kolegům ve Sněmovně zaniknou mandáty,“ řekl Dienstbier a pokračoval dalším příměrem.

„Kdyby se ruský prezident Putin rozhodl odvolat v referendu kohokoliv, kdo se postaví proti jeho politice na Krymu, takový politik bude okamžitě odstaven a zlikvidován,“ řekl. „Sám pan senátor Dienstbier byl zvolen pouze patnácti procenty oprávněných voličů, a to mu nevadilo,“ kontroval Okamura.

Dusno bylo i u financování stran

Politici pokračovali v emotivní debatě i v dalším tématu, kterým bylo financování politických stran. Dienstbier by v kampaních zvážil zákaz darů právnických osob politickým stranám. „Pokud se dnes rozhodne oligarcha vstoupit do politiky a má na volební kampaň stamilióny, nemá konkurence v dnešním mediálním světě šanci,“ řekl se zjevnou narážkou na lídra hnutí ANO Andreje Babiše.

Podle něj se objevily i návrhy, že by čistotu financování politických stran do budoucna kontroloval NKÚ. Na přetřes přišel i státní příspěvek stranám za volby. „Úsvit není hnutí, ale devítičlenná sekta, která teď bude inkasovat 120 miliónů,“ zaútočil Dienstbier na Okamuru, který prosazoval zastropování státního příspěvku.

Financování stran státem ale Dienstbier považuje za protikorupční opatření. „Kdyby byly strany závislé jen na sponzorských darech, podbízely by se donátorům v jejich zájmech, to by byl jasně prokorupční krok,“ řekl Dienstbier. „Pan Dienstbier říká absolutní nesmysly,“ reagoval Okamura. „Vy vždy rychleji mluvíte, než myslíte. Například svým vyjádřením o Rusku jste poškodil desetitisíce pracovních míst, když jste plácl do médií, dejte sankce Rusku,“ obvinil ministra.

Neusmířili se ani v závěru debaty. „Vím, že mě nemáte rád, pane Dienstbiere,“ loučil se s diváky Okamura. „Nemám rád populisty,“ odpověděl jeho soupeř.

Reklama

Výběr článků

Načítám