Hlavní obsah

Policisté chtějí na povodně i dron

Právo, Jiří Hardoš

Bezpilotní letouny, tzv. drony, mají široké využití. Používají se k vojenským i komerčním účelům, nasazují se ale třeba i při živelních pohromách. A takového pomocníka chce nyní i česká policie. Do konce roku 2015 plánuje koupit dron především kvůli sledování situace při povodních.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zatopená spodní část pražské zoo na snímku z 4. června 2013

Článek

Zájem policie pořídit bezpilotní zařízení za více než devět miliónů korun vyplývá z předběžných informací zveřejněných letos v únoru ve věstníku veřejných zakázek. Podle sdělení policejního prezidia má být dron určen „k průběžnému monitorování bezpečnostní situace“.

Bezpilotní stroj vznášející se nad zatopenými oblastmi nebude v Česku úplnou novinkou. Menší soukromá zařízení byla již loni využívána třeba k pořízení záběrů pro televizní zpravodajství.

Je to reakce na povodně z minulých let
Vlasta Suchánková, mluvčí policejního prezidia

Dron je ovšem jen jednou z mnoha položek na seznamu techniky v hodnotě stovek miliónů korun, kterou chtějí čeští policisté a hasiči pořídit v souvislosti s velkou vodou a která by měla umožnit „efektivnější, rychlejší a bezpečnější zásah“ v postižených místech.

„Je to reakce na povodně z minulých let,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Vlasta Suchánková s tím, že současné vybavení není zcela dostačující.

Vrtulník a také podvodní roboty

Policisté by rádi v příštích letech v oblastech postižených záplavami nasazovali třeba nové terénní čtyřkolky, vrtulník nebo kajutové i nízkoponorné čluny pro záchranářské práce na vodě. Pro potápěče chtějí pořídit i sonary a podvodní roboty vybavené kamerovým systém.

Hasiči zase plánují vystavět polygon pro zkoušky jízdy požárních vozů ve vodě. Chtějí i stroje na likvidaci staveb a úpravu terénu při povodních, vyprošťovací automobily, nafukovací čluny s motorem nebo čerpadla vhodná pro nasazení například i v zatopeném metru. Rádi by si pořídili také obojživelná vozidla, která se mají pohybovat na souši i na vodě.

Nová technika pro policii a hasiče by měla být pořízena v rámci dvou projektů za finančního přispění Evropské unie. Projektové žádosti nyní čekají na schválení u Evropské komise v Bruselu. Podle generálního ředitelství hasičského sboru by jejich osud mohl být jasnější koncem května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám