Hlavní obsah

Zeman navrhne na ústavní soudce Lichovníka a Nykodýma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman navrhne na nové ústavní soudce prezidenta Soudcovské unie Tomáše Lichovníka, bývalého ústavního soudce Jiřího Nykodýma a předsedu volebního senátu Nejvyššího správního soudu Vojtěcha Šimíčka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Jejich jména by měl oznámit v pátek po společném setkání na Pražském hradě, informoval server Respekt.

To, že by na nového ústavního soudce mohl prezident navrhnout Šimíčka, naznačila hlava státu už na konci února v rozhovoru pro ČTK. Zeman tehdy uvedl, že už má trojici kandidátů, které pokládá za velmi kvalitní. Jejich jména chtěl ale nejprve sdělit Senátu, který adepty musí schválit.

Nykodým se zabýval zdravotnickými nadstandardy

Lichovník se specializuje na občanské právo a je prezidentem Soudcovské unie od podzimu 2008. Nykodým u Ústavního soudu (ÚS) skončil v prosinci loňského roku. Mezi významné nálezy, které jako soudce zpravodaj připravoval, patří případ, kdy ÚS zrušil nadstandardy ve zdravotnictví, zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun za den i pokuty od pojišťoven za nevybírání regulačních poplatků. Všechny zrušené body patřily mezi klíčové části vládní zdravotnické reformy.

Šimíček u Nejvyššího správního soudu (NSS) předsedal senátu, který v roce 2010 rozhodl o rozpuštění Dělnické strany a před časem řešil stížnosti kandidátů vyřazených z volby prezidenta. NSS do boje o Hrad vrátil Janu Bobošíkovou, neuspěli Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý.

Letos ve funkci skončí trojice ústavních soudců. V květnu vyprší funkční období Stanislavu Balíkovi, v červnu Michaele Židlické a v září Ivaně Janů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám