Hlavní obsah

Šance pro vozíčkáře: Vojenský systém eksoskeleton nahradí nohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladruby

V Kladrubech byl představen nový robotický rehabilitační systém s názvem eksoskeleton. Ten je určen především pro pacienty s neurologickým postižením dolních končetin. Systém prezentoval Nadační fond REGI Base ve spolupráci s Rehabilitačním ústavem v Kladrubech.

Do českých Kladrub dorazil eksoskeleton. Nový rehabilitační robot pomůže nechodícím na nohyVideo: Novinky

 
Článek

Rehabilitační ústav v Kladrubech se stane vůbec prvním rehabilitačním centrem, které bude využívat k léčbě pacientů nový způsob rehabilitace. Jedná se o původní vojenskou technologii.

„Když si představíte, že bychom měli cvičit s pacientem jako terapeuti, tak to obnáší zhruba dva až tři terapeuty. Tento problém byl částečně překonán těmito robotickými systémy. Pacient je zavěšen v prostoru, pod ním jede běžící pás, jsou tam robotické a mechanické pomůcky, které mu pomáhají s nohama,“ vysvětluje koordinátor rehabilitační péče Jakub Pětioký.

Stroj eksoskeleton je určený převážně pro léčbu pacientů s poraněním páteře, získaným poraněním mozku a dalšími neurologickými postiženími dolních končetin.

Aby mohl pacient s tímto strojem chodit, musí opravdu velmi věrně simulovat podmínky chůze. Musí přenášet váhu a musí se do tohoto chůzového vzoru aktivně zapojovat, a to je ten důležitý pokrok.“

Iniciátorem tohoto projektu je válečný veterán Jiří Schams, který byl těžce zraněn před několika lety v Afghánistánu. Sám se zúčastnil slavnostního představení tohoto rehabilitačního stroje a bude jedním z prvních, kteří v Česku tuto rehabilitaci podstoupí.

Nejdříve veteráni

Rehabilitační proces se ze začátku zaměří především na postižené válečné veterány, hasiče, policisty a poté i na širokou veřejnost.

Nyní v Kladrubech angličtí specialisté školí několik českých fyzioterapeutů. „Nejdůležitější je bezpečnost, musíme si být jisti, že jsou fyzioterapeuti dostatečně kompetentní k používání tohoto stroje,“ uvedl ředitel anglické kliniky a specialista Barry Richards.

Léčba novou metodou eksoskeleton bude v Kladrubech zahájena začátkem dubna.

Cena jednoho robotického eksoskeletonu vychází v přepočtu na 5 miliónů korun. Nadační fond REGI Base se chystá v budoucnu tento nový druh rehabilitace nabídnout i jiným rehabilitačním centrům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám