Hlavní obsah

Na liberecké radnici visí obří Putin s hitlerovským knírkem

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Obraz Vladimira Putina s hitlerovským knírkem se objevil v úterý brzy ráno na obří plachtě visící na průčelí historické budovy radnice v Liberci. Se souhlasem vedení města plachtu vyvěsilo občanské sdružení Dekomunizace.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Na liberecké radnici visí Vladimir Putin v diktátorském vyobrazení odkazujícím na A. Hitlera a J. V. Stalina.

Článek

„O akci jsem věděla a podporovala ji. Není to podle mě akt politický, ale veskrze lidský. Vyjadřujeme tím podporu ukrajinskému lidu. Ten nyní prožívá nelehké dny. Sami jsme měli v naší historii období, kdy jsme si podobné morální a lidské podpory vážili. Byla pro nás důležitým signálem, že proti zlu nejsme sami – v letech 1938, 1948, 1968, 1989…,“ uvedla liberecká primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Plachtu aktivisté umístili záměrně nad pomník devíti libereckých obětí ruské okupace z roku 1968. Podle organizátorů akce jsou nároky Ruské federace na Krym z hlediska mezinárodního práva nepřijatelné, a chtěli tak varovat před postupem sílící ruské diktatury směrem do Evropy.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Vladimir Putin na liberecké radnici

„Historie se opakuje a my cítíme povinnost na to upozornit. Janukovyčovo pozvání si nezadá se zvacím dopisem Vasila Biľaka a jemu podobných darebáků, kteří v roce 1968 vyzvali vedení Sovětského svazu, aby u nás ,zabránilo kontrarevoluci‘,“ uvedl Ondřej Matyáš ze sdružení Dekomunizace.

„Vyzýváme naši vládu a jejím prostřednictvím Evropskou unii a NATO, aby konečně začaly jednat s Ruskem jako se státem představujícím vážnou hrozbu pro demokracii a svobodu," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám