Hlavní obsah

V Plzni a Varech se protestovalo proti okupaci Krymu

Právo, Novinky, ib, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na padesát lidí, Čechů i Ukrajinců, se sešlo v Plzni na Masarykově náměstí na pokojné demonstraci proti okupaci Krymu. Nechyběly modrožluté vlajky, ukrajinská hymna, hesla „Rusáci domů“, „Svobodu Krymu“ nebo „Janukovič za mříže“. V Karlových Varech se před ruským konzulátem sešlo na osmdesát lidí. Kromě místních přišli podpořit Ukrajince rovněž jejich zástupci v ČR, ale i Bělorusové nebo Gruzínci.

Plzeňská demonstrace proti okupaci KrymuVideo: Ivan Blažek , Právo

 
Článek

„To, jakým způsobem si Ruská federace počíná na Krymu, je z mezinárodního hlediska neomluvitelné,“ řekl Právu svolavatel plzeňské demonstrace, dvacetiletý nezaměstnaný Plzeňák Václav Šindelář.

„Jestliže se Krym chce k Ruské federaci připojit a Rusové ho chtějí přijmout, tak by rozhodně měli postupovat jinými kroky, než je vojenská intervence - sice nepřiznaná, ale zřejmá,“ podotkl Šindelář.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Na plzeňské demonstraci zazněla i ukrajinská hymna.

Protest si nenechal ujít Ukrajinec Jaroslav Melnek, který pracuje ve Škodovce a v Plzni je od konce devadesátých let. „Všichni Ukrajinci, co znám, mají jednotný názor. To, co se děje, je agrese a okupace Ukrajiny,“ sdělil Melnek, který v Plzni žije s ženou, děti a vnoučata jsou ale v jeho původní vlasti.

Kdyby šlo do tuhého, vrátil by se bojovat. „Kdyby nám zajistili zbraně a slušnou organizaci, tak hned. Raději válka, než návrat toho, co bylo předtím,“ poznamenal Melnek. „Buď zůstane Ukrajina celistvá, nebo padne celá, žádnou jinou alternativu nevidím,“ dodal Jaroslav Melnek.

To, co se teď děje na Krymu, se může opakovat i v Karlových Varech.
opoziční karlovarský zastupitel Jiří Kotek

Na poklidný mítink v Karlových Varech si demonstrující přinesli transparenty s nápisy - „Rusáku neroztahuj se”, „Putin je Kryminálník” nebo „Krym - Ukrajina”. Nechyběly ani ukrajinské vlajky.

V Karlových Varech se před ruským konzulátem sešlo zhruba osmdesát protestujícíchVideo: Rudolf Voleman, Právo

„To, co se stalo v Čečně, jak později vtrhli do Gruzie, a to co se teď děje na Krymu, se může opakovat i v Karlových Varech,“ uvedl mimo jiné hlavní organizátor mítinku a opoziční karlovarský zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), který nechal na chodník obkreslit lidské siluety, aby připomněl stovku padlých v Kyjevě.

Karlovarský krajský předseda Svazu Ukrajinců Bohemie Vladimir Rohovyi uvedl, že na Krymu žije zhruba pět tisíc Čechů, kteří podle jeho aktuálních informací v současné vypjaté době zvažují, že po sto, sto padesáti letech odstěhují své rodiny z černomořského poloostrova.

Důsledky krize se podle něj začínají projevovat i v Karlových Varech. „Máme signály o tom, že majitelé ruských obchodů ve městě vyhrožují svým ukrajinským zaměstnankyním, že je propustí z práce, budou-li protestovat proti zásahu Ruska na Krymu,“ uvedl Rohovyi. „Proto jich sem spousta nepřišla,“ dodal. Po hodině skončil mítink, na který nikdo z ruského konzulátu na místě nereagoval, modlitbou a ukrajinskou hymnou.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Účastníci mítinku připomněli stovku mrtvých z Kyjeva obkreslením lidských siluet před ruským konzulátem v Karlových Varech.

Reklama

Výběr článků

Načítám