Hlavní obsah

Šestnáctiletý Ukrajinec chránil při střelbě ženu. Boj o jeho nohu bude dlouhý

– Praha
Právo, Václav Pergl

Čeští lékaři z pražské Fakultní nemocnice Motol se od minulého týdne snaží zachránit nohu šestnáctiletého chlapce postřeleného při demonstracích na Ukrajině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Armáda přivezla 6. března 2014 dalších 11 zraněných Ukrajinců.

Článek

„Bojujeme o jeho nohu. Chlapec už má za sebou několik operací v celkové anestezii, a stále nemá vyhráno. Jeho léčba bude dlouhá a bude stát možná kolem čtyř miliónů korun,“ řekl ve čtvrtek náměstek ředitele motolské nemocnice Martin Holcát.

Dodal, že příběh tohoto chlapce je morálně velmi silný, protože před střelou chránil ženu a sám dostal dávku do nohy – hlavně kolena a stehna.

Uvedl, že chlapec měl také poraněnou cévu na noze a bylo zapotřebí udělat bypass. Zároveň má poraněný i nerv, který lékaři museli nastavit.

„Céva funguje, takže krevní zásobení nohy bude dobré a zlepší se, ale bude to nějaký čas trvat,“ uvedl Holcát. Prorůstání nervu do tkáně může trvat měsíce, ba i roky a noha podle Holcáta bude postižena. „Bojujeme však o to, aby byla zachována. Vždyť jde o mladého člověka.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Armáda přivezla 6. března 2014 dalších 11 zraněných Ukrajinců.

Chlapec bude v motolské nemocnici dlouho, možná i měsíc, a poté bude muset jít do doléčovacího ústavu na rehabilitaci.

Ve čtvrtek do Prahy přiletělo dalších jedenáct pacientů z Ukrajiny. Nemocnice jsou na nové pacienty připraveny.

„My si vezmeme traumatologické a ortopedické případy, uvidíme podle zranění,“ dodal Holcát.

V Motole jsou připraveni i ukrajinští lékaři

Kapacitu Motol má, připraveni jsou i tlumočníci a lékaři Ukrajinci, kteří v Motole pracují.

„I my jsme připraveni na nové pacienty,“ řekl ve čtvrtek ještě před příletem dalších ukrajinských zraněných mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Filip Brož.

„Je to dost podobné jako minule. Přivezli jsme jedenáct pacientů s tím, že tito jsou ale stabilizovaní. Nikdo není v ohrožení života. Ale potřebují rekonstrukční operace a další poměrně složitou léčbu,“ řekl po přistání v Praze velitel vojenského lékařského týmu Michal Mareček.

Reklama

Výběr článků

Načítám