Hlavní obsah

Ve Sněmovně byl vyhlášen suchý zákon

Právo, Novinky, ada, nig, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) vyhlásil od tohoto pátku v dolní parlamentní komoře suchý zákon. Zákaz podávání alkoholu má platit ve všech klubových a stravovacích zařízeních v době schůzí komory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Článek

„Vnímal jsem tuto věc, nebránil jsem se debatě a je pravda, že zaměstnanci v pracovní době také nemohou konzumovat alkohol, takže tímto srovnáme rozdíl mezi zaměstnanci a poslanci. Myslím, že je to krok správným směrem,“ řekl Právu Hamáček.

Šéf Sněmovny tak reagoval na iniciativu Babišova hnutí ANO, které s nápadem na zákaz podávání alkoholu přišlo. Jeho členka, místopředsedkyně komory Jaroslava Jermanová, opakovaně kritizovala některé kolegy, kteří jsou podle ní často při schůzi opilí. Jermanová se dokonce nechala slyšet, že klidně bude chodit s trubičkou a bude dávat kolegům fouknout.

V kuloárech ovšem svou iniciativou vzbudila výsměch, neboť je pouze jednou ze dvou set poslanců a není nadřízenou ostatních, tudíž těžko si představit, že by z pozice své funkce testovala kolegy na alkohol.

Poslanci rovněž kuloárově hovoří o tom, že když někdo chce pít, stejně mu v tom žádný zákaz nezabrání, protože nikomu nelze zakázat, aby měl alkohol ve své kanceláři. Málokdo je ale ochoten hovořit na toto téma nahlas v obavách, aby nebyl nařčen z pijanství.

Hamáček tak svým rozhodnutím navázal na rozhodnutí někdejšího šéfa komory, svého stranického kolegy Lubomíra Zaorálka. Ten v reakci na opilecký incident tehdejšího poslance ODS Petra Kotta zakázal prodej alkoholu ve sněmovním bufetu, který je součástí sněmovního kuloáru.

I u nás jsou rezervy, připustil Babiš

„Myslím, že je to normalizace podmínek na pracovišti,“ komentoval změny šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Prý nečekal, že by se podařilo tohoto dosáhnout, a už vůbec ne, že tak rychle. „Protože se nám ve Sněmovně často stává, že tradiční politické strany spolupracují víc spolu než s námi a vždycky říkají, že ‚je to ten úzus‘,“ dodal.

Odmítl, že by on sám poslance nějakým způsobem kontroloval, přesto se ale bude zajímat u poslanců ANO, zda nařízení dodržují. „Kontrolovat to nebudu, ale určitě mě to bude zajímat u našich poslanců, protože včera jsem zrovna dostal signál, že možná i u nás jsou nějaké rezervy,“ řekl s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám