Hlavní obsah

Lídr eurokandidátky ČSSD Keller zahájil zostra. Nečekaně i k Ukrajině

Právo, Václav Lang
Žďár nad Sázavou

Sociolog Jan Keller včera odstartoval coby lídr kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu svou kampaň. Do Domu dětí a mládeže ve Žďáru nad Sázavou si ho ve středu přišlo poslechnout přes stovku lidí. Keller mluvil mimo jiné k dění na Ukrajině. A z jeho slov sociálně demokratický ministr zahraničí Lubomír Zaorálek radost mít nebude.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sociolog Jan Keller

Článek

„Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem není totéž co fotbalový zápas. Nemůžeme se stát fanouškem jednoho týmu a přát si, aby druhý tým byl na hlavu poražen, pokud možno 10:0. Je to mnohem složitější a nebezpečnější věc. Já si myslím, že je nesmysl fandit jedněm proti druhým, protože to nemůže dobře dopadnout,“ řekl Keller v diskusi.

Podotkl, že mluví pouze sám za sebe, nikoli za ČSSD. Neztotožnil se tak se stanoviskem vlády a ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který naopak jednoznačně odsoudil postup Ruska a označil jej za „plíživou okupaci“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sociolog Jan Keller zahájil diskuzí s občany ve Žďáru nad Sázavou volební kampaň do Evropského parlamentu.

Podle Kellera je chyba, že oslabená EU nabídla Ukrajině integraci. „To je ta první příčina. Evropa nalákala Ukrajinu na integraci v situaci, kdy nedokáže řešit problémy Řecka či Španělska. Nabídne ale integraci zemi, proti které je takové Řecko učiněný ekonomický tygr,“ prohlásil.

Česko nemusí v dohledné době přijmout euro

Peníze, které EU zatím slíbila poslat Ukrajině, budou podle něj padat do černé díry. „Ukrajina je v moci skupinky několika desítek bohatých oligarchů, kteří tu zemi rozkradli a kteří rozkradou i evropské dotace,“ podotkl.

Dodal, že EU nemá žádnou páku, aby na Ukrajině začala fungovat opravdová demokracie, přičemž ale bez ní nemůže nikdo zaručit, že peníze skončí ve správných rukách.

V důsledku to podle něj může vést i k tomu, že Česko v dohledné době nepřijme euro. Připomněl totiž, že politici hlásají, že Česko vstoupí do eurozóny, až bude stabilizovaná eurozóna, což podle něj není možné, dokud se nestabilizuje situace na Ukrajině.

V bohaté Evropě příliš chudých

„Eurozóna není stabilizovaná, bude cpát eura Ukrajině, takže možná díky Ukrajině budeme ušetřeni převzetí eura. Protože ona nebude nikdy stabilizována,“ uvedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sociolog Jan Keller na diskuzi s občany

Co se týče imigrační politiky, je podle Kellera jediným řešením zasadit se, aby občané neměli důvod ze své rodné země utíkat. „Jestliže budeme podporovat jednu stranu v konfliktu Rusko – Ukrajina, tak nás může zachvátit vlna Ukrajinců, kteří sem před různými represemi utečou,“ dodal.

Keller pak jako hlavní problém EU označil sociální dezintegraci. „Evropa nikdy nebyla tak bohatá jako v současné době,“ podotkl. „A přesto v ní na spoustu věcí nejsou peníze,“ dodal s tím, že v EU žije zhruba půl miliardy obyvatel a skoro každý pátý se nachází pod hranicí chudoby, dalších 28 miliónů je nezaměstnaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám