Hlavní obsah

Stávající úředníci zkoušku skládat nebudou, postačí jejich hodnocení

Zákon o státní službě, o němž nyní vedou poslanci debatu ve výborech a který vzbuzuje emoce i u potenciálně dotčených institucí, by se nemusel dotýkat nynějších úředníků. Vládní koalice uvažuje o tom, že by současní úředníci nemuseli skládat zákonem danou zkoušku, ta by byla povinná pouze pro nově přijímané zaměstnance. V pátek to uvedl šéf sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

Článek

V koaličním věcném záměru se píše o možnosti, že by všichni úředníci museli složit zkoušku do jednoho nebo dvou let od účinnosti zákona. V opačném případě by na úřadech skončili.

Tejc však v pátek uvedl, že v případě nynějších státních zaměstnanců by mělo stačit jejich plánované každoroční hodnocení. Na úřadech pracuje podle dřívějších informací kolem 75 tisíc lidí.

Z vedoucích budou představení

Trvá ale záměr, podle kterého by museli absolvovat výběrové řízení všichni vedoucí pracovníci. Zákon pro ně zavede nové pojmenování – stanou se z nich představení.

Debatu už vzbudil i námět, aby vzdělávání úředníků měla na starosti Policejní akademie. "Diskuse jasně ukázala, že není správné, aby jakákoli škola měla monopol," uvedl k tomu Tejc. Úředníky budu moci vzdělávat všechny vysoké školy s příslušnou akreditací.

Služební zákon, jenž má odpolitizovat státní správu, Česko přijalo už v roce 2002. Dosud ale nenabyl plně účinnosti. Z koaličního věcného záměru mají vzejít úpravy novely služebního zákona, kterou již dříve podala ČSSD. O předloze chce koalice debatovat podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka například s tripartitou, opozicí a senátními výbory. Ve Sněmovně by měla být schválena do poloviny letošního roku, účinná bude od ledna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám