Hlavní obsah

Zemanova podmínka splněna, poslanci podpořili služební novelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po několikahodinové debatě poslala Sněmovna do druhého čtení novelu zákona o státní službě, kterou si jako podmínku pro jmenování vlády stanovil prezident Miloš Zeman. Normu prosadili koaliční poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL navzdory opozici, která normu nazývá lex Babiš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci na středečním jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Zeman již dříve uvedl, že vládu jmenuje až poté, co novela zákona, který má odpolitizovat státní správu, projde prvním čtením.

Norma novelizuje zákon o státní službě z roku 2002, který ovšem zatím nenabyl účinnosti. Principem je odpolitizovat státní správu. Její řízení by už nemělo být závislé na politických stranách, které jsou právě u moci.

Novelu nyní posoudí výbory. Poslanci se už nechali slyšet, že návrh z dílny ČSSD změní.

Obcházení lustračního zákona

Opoziční poslanci ODS a TOP 09 svorně namítali, že schvalování normy na mimořádné schůzi a na základě požadavku prezidenta je chybné a vytváří nebezpečný precedent pro obcházení lustračního zákona.

„Ono se v právním řádu nezmění ani písmenko, ale spoluprací poslanců ANO, ČSSD, strany lidové a pana prezidenta Zemana se změní 23letá ústavní zvyklost,“ připomněl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Ministry jmenuje prezident republiky, to znamená, jedině prezident republiky má právo požadovat předložení negativního lustračního osvědčení. Pan prezident vám slíbil, že pokud tento text - já si nedovolím říct ani návrh služebního zákona - projde do druhého čtení, on přestane ta negativní lustrační osvědčení vyžadovat,“ shrnul nejzásadnější výhrady opozice.

„Potřebujete vyrobit výjimku pro vašeho šéfa,” přisadil si šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura v reakci na Věru Jourovou (ANO).

Jan Chvojka z ČSSD si posteskl, že Sněmovna celou dobu mluví o lustračním zákonu a Babišovi, ale nezabývá se tím, jak by měla vypadat státní správa, které se zákon týká.

Služební zákon
Předloha sociální demokracie mimo jiné ruší oprávnění vlády upravit organizační strukturu služebního úřadu, které má zůstat pouze generálnímu řediteli státní služby. Bude stát v čele nového generálního ředitelství státní služby a jeho funkční období má být šestileté. Norma má zabránit tomu, aby si každá v budoucnu zvolená vláda obsadila úřednické posty na ministerstvech straníky.Zrušila smluvní platy a zavedla šestnáct platových tříd místo dvanácti. Na osm měsíčních platů, tedy zhruba na dvojnásobek, by předloha zvýšila pokutu za nesprávný úřední postup. Předloha taky ruší některé výhody, které by úředníkům přiřkla původní norma z roku 2002, a omezuje výši odměn.
zdroj: ČTK

O potřebě novely služebního zákona se shodnou poslanci napříč politickým spektrem. Koalice hodlá schválený návrh v dalších čteních zásadně přepracovat, aby nad podobou normy byla dosažena širší shoda. Podle opozice je však komplexní pozměňovací návrh jen důkazem nekvality návrhu a toho, že jde o úlitbu prezidentovi kvůli jmenování Babiše.

Návrh kritizovali i komunisté, podle nichž je předložení zákona účelové. "Údajné odpolitizování státní správy by mělo začít politickým obchodem," podivil se například Miroslav Grebeníček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám