Hlavní obsah

TOP 09 vede do eurovoleb Niedermayer, dvojkou je bývalý člen ODS

– Praha
Novinky, Václav Lang

Výkonný výbor TOP 09 schválil ve čtvrtek večer kandidátku pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Jak už informoval deník Právo, lídrem bude bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, na druhém místě poslanec Jiří Pospíšil (dříve ODS), na třetím poslanec TOP 09 Stanislav Polčák.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Luděk Niedermayer a Jiří Pospíšil - jednička a dvojka kandidátky TOP 09 do voleb do Evropského parlamentu

Článek

První místopředseda Miroslav Kalousek zdůraznil, že TOP 09 vnímá Českou republiku jako integrální součást Evropské unie. Přístup k EU ve stylu „my a oni“ je podle něj nesmírně škodlivý.

„Evropa opravdu nejsou nějací oni, Evropa jsme opravdu my,“ doplnila ho jednička kandidátky Niedermayer.

Jako základní témata ve volbách jmenoval Kalousek společný a bezpečný finanční trh, ochranu vkladů, jednoduchou a přehlednou legislativu, ochranu krajiny a životního prostředí a ochranu lidských práv.

„Jsme opravdu proevropská strana a rozhodli jsme se nenásledovat příkladu českých stran nominovat do Evropského parlamentu omšelé funkcionáře nebo ty členy, které chceme dostat co nejdále od hlavního města naší země,“ prohlásil předseda strany Karel Schwarzenberg.

Kromě Niedermayera, Pospíšila a Polčáka se na nižších příčkách kandidátky objeví Bořivoj Šarapatka a Jaromír Štětina.

Jiří Pospíšil, který ještě donedávna hájil barvy občanských demokratů, odmítl, že by nějakým způsobem změnil své názory. „Své názory jsem nepřehodnotil,“ uvedl s tím, že by se v případě zvolení rád věnoval legislativním a justičním tématům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám