Hlavní obsah

Pospíšil na kandidátce TOP 09 může hrát paradoxně v náš prospěch, zní z ODS

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když Jiří Pospíšil před několika týdny opustil ODS, jeho bývalá stranická kolegyně Jana Černochová mu vyčítala způsob, jakým to učinil. Dnes říká, že mu jeho rozhodnutí nemá za zlé. Naopak podle ní může v současné situaci občanským demokratům paradoxně prospět, že se jejich bývalý místopředseda rozhodl kandidovat do Evropského parlamentu za TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Panu Pospíšilovi to nevyčítám, myslím si, že v případě jeho úspěchu to bude úspěch i pro ODS, protože tím pádem u něj bude platit neslučitelnost poslaneckého mandátu s mandátem europoslance, a do Poslanecké sněmovny by tak za ODS za plzeňský region nastoupil jeho náhradník. Takže bychom byli zase v patnácti,“ řekla Novinkám poslankyně Jana Černochová.

Podobně hovoří také její kolega Marek Benda. „Ano, samozřejmě,“ odvětil na dotaz Novinek, zda se shoduje s názorem Černochové. „Myslím si, že nám to zásadně neuškodí,“ řekl s tím, že Pospíšil uškodil své bývalé straně především tím, když se „s boucháním dveří rozhodl odejít“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Jana Černochová (ODS) při jednání Poslanecké sněmovny

Pospíšil opustil ODS na konci ledna, krátce po volebním kongresu strany, kdy neobhájil post místopředsedy a nešetřil rozčarováním z rozhodnutí delegátů sjezdu.

Rozhodnutý byl prý dlouho

Podle Černochové i Bendy se to ale dalo čekat. „Není to pro mě překvapení. O tom, že pan Pospíšil nějakým způsobem hodlá v budoucnu spolupracovat s TOP 09, se v ODS mluvilo ještě před naším lednovým kongresem,“ uvedla Černochová.

Takové spekulace se podle ní objevily už po podzimních volbách do Sněmovny. Možná i to byl prý nakonec důvod, proč Pospíšil v lednu neobhájil pozici místopředsedy. Zlom podle ní mohl nastat v okamžiku, kdy měl po volbách ambice šéfovat některému sněmovnímu výboru, ale nestalo se tak.

Také Benda se domnívá, že si Pospíšil vše rozmyslel už před volbami, neboť na rozdíl od ostatních poslanců ODS nepodepsal prohlášení, které je zavazovalo ke složení poslaneckého mandátu v případě, že opustí klub ODS. „Podle toho, že nepodepsal to prohlášení, tak to měl připravené několik měsíců dopředu,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám