Hlavní obsah

Žádám absolutní disciplínu při hospodaření, říká nová šéfka spravedlnosti Válková

Právo, Jan Rovenský
Praha

Nová ministryně spravedlnosti Helena Válková dosud nepotvrdila, že nutně odvolá šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala. V rozhovoru s Právem řekla, že si počká na jeho vyjádření, proč nechtěl povolit ve vězeňství audit. Zároveň uvedla, že bude požadovat absolutní disciplínu při hospodaření s majetkem státu.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Válková.

Článek

Petra Dohnala jmenoval do čela Vězeňské služby ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), ve funkci je něco málo přes rok. Není příliš brzy na tyto změny?

Především jsem s panem generálním ředitelem zatím jen zahájila správní řízení o jeho odvolání a nikde není řečeno, že to vše tak skončí. To může mít několik závěrů. Čekám na jeho vysvětlení nejpozději v pondělí či úterý ráno.

Dohnalovi vytýkáte, že brání auditu ve VS. Dohnal tvrdí, že to není pravda. Proč byste tedy uvažovala o jeho odvolání?

Vycházela jsem z informací svých spolupracovníků, kteří na generálním ředitelství VS prováděli kontrolu. Ti mi řekli, že tam panuje pasivní resistence – vyžádané doklady nejsou komplexní, musejí se urgovat a některé jsou vydávány až na poslední chvíli. Jako ANO jsme si dali úkol, a o totéž nás požádal i pan premiér, abychom provedli audity na ministerstvech a zjistili kostlivce ve skříních. Nechceme totiž, aby špatné výsledky, netransparentní operace, závady padly na hlavu této vlády.

Můžete být konkrétní?

O vězeňství kolují zkazky ohledně netransparentnosti nebo plýtvání veřejnými prostředky. Neříkám, že to tak je, ale chci to do měsíce zjistit. Například až po týdnu jsme dostali veřejné zakázky realizované generálním ředitelstvím v letech 2012–2013, ale jen jako pouhý seznam. Dokumentaci k prodeji pozemků v Říčanech jsme dostali skoro po týdnu. Dosud jsme nedostali vyžádané podklady k vyhodnocení finančního přínosu amnestie, protože 6500 propuštěných lidí přineslo finanční efekt například při nákupu potravin a my potřebujeme zjistit, na co byly ušetřené peníze využity.

Pokud by bylo vše v pořádku, nevyhrožovala bych trestním oznámením
Helena Válková

Pokud má být někdo řádným hospodářem, musí mít základní dokumentace k dispozici. Navíc amnestie před rokem uvolnila personální kapacity na rozjezd programů a zpracování koncepce reformy vězeňství. O žádné koncepci reformy nic nevím a kromě renovace oddělení vazební věznice v Ruzyni jsem nic jiného nezaznamenala. To ve mně vzbudilo vážné podezření, a proto to správní řízení. Zatím bych řekla, že to je vztyčený ukazováček, na který je třeba reagovat. Podle toho, jak dostatečné a komplexní doklady dostaneme, se uvidí.

Dohnal řekl, že kvůli nařčení, že bránil kontrole, podává trestní oznámení pro pomluvu. Co si o tom myslíte?

Pro mě to byla překvapující, neprofesionální a nepřiměřená reakce. Vzbudila ve mně pochybnosti a přišla mi jako odvádění pozornosti. Pokud bych byla přesvědčena, že je na mé straně vše v pořádku, rozhodně bych nevyhrožovala trestním oznámením, ale soustředila se na vysvětlení a zpracovala bych vyjádření, které by pochybnosti rozptýlilo. Zahájení správního řízení je sice důrazné varování, ale jde o jasné upozornění, že budu požadovat od všech podřízených absolutní disciplínu, pokud jde o hospodaření s majetkem státu a transparentnost.

Dohnal řekl, že lidé z ministerstva už nabízeli jeho pozici ředitelům věznic. Je to pravda?

O tom nevím a ani nevím, že by ji někdo mohl nabízet, protože existují určité procesní postupy. Ani já sama jsem takovou pozici nikomu nenabízela a ani nemohla. Je pravda, že jsem si vytipovávala odborníky pro reformu vězeňství, ale nikomu z nich nebylo nabídnuto místo generálního ředitele. Ale rozhodně bych takový post bez konzultace s premiérem a vicepremiéry nikomu nenabízela.

Dohnal také tvrdil, že jste mu nejdřív nabídla, aby neprodleně odešel z funkce, a když odmítl, tak že jste zahájila řízení o jeho odvolání. Je to pravda?

Při rozhovoru s panem Dohnalem byl můj šéf kabinetu a náměstek Štern. Oba mohou potvrdit, že nepadlo slovo, že bych trvala na tom, aby pan Dohnal opustil funkci. Jen jsem řekla, že v případě, že by se sám rozhodl odejít ze služby, tak bych mu nebránila.

Koluje spekulace, že bývalý náměstek na spravedlnosti Daniel Volák (ODS) radí Dohnalovi. Co si o ní myslíte?

To nevím. Ale náhodou vedoucí oddělení kontroly z resortu spravedlnosti, když (minulý týden) v pátek odpoledne po tiskové konferenci odcházel, tak na generálním ředitelství potkal pana Voláka, což je zvláštní souhra okolností. Tehdy jsem si říkala, že pan Dohnal je asi s panem Volákem v úzkém pracovním a osobním kontaktu. Mně jde o výsledky práce, ne kdo se s kým stýká.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám