Hlavní obsah

Ministryně Válková zprostí šéfa Krajského soudu v Brně funkce

• Aktualizováno

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) je rozhodnuta dočasně zprostit soudcovské funkce Jaromíra Pořízka, předsedu Krajského soudu v Brně. Učiní tak nejpozději do měsíce. Pořízek čelí obžalobě kvůli stavbě justičního areálu.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Válková (ANO)

Článek

"Respektuji to, že byla podána obžaloba. Budou zahájeny příslušné kroky k dočasnému zproštění," uvedla Válková. On sám jakékoli provinění popírá, s novináři nyní nekomunikuje.  Podle Válkové se ovšem Pořízek na situaci dívá realisticky a racionálně. "Ví, že nemůžu činit jinak, než bych činila v jakémkoliv jiném případě," zdůraznila Válková.

Policie začala Pořízka vyšetřovat předloni kvůli údajně nehospodárné stavbě, která si vyžádala téměř dvě miliardy korun.  Podle dřívějších informací je stíhán pro zneužití pravomoci veřejného činitele, porušování povinností při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Kauzou se zabývá Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

Stavba za téměř dvě miliardy korun

Válková si podle svých slov prostudovala podklady, které měla v Pořízkově kauze k dispozici, poté se rozhodla jej dočasně zprostit funkce. "V tomto případě jsem tam neviděla nic mimořádného, co by mě mělo vést k mimořádným závěrům," uvedla ministryně. Zatím nedokáže přesně odhadnout, kdy ke zproštění dojde. Musí se poradit se svými referenty, jako maximální hranici Pořízkova setrvání ve funkci uvedla jeden měsíc.

V justičním areálu sídlí v hlavní budově Městský soud Brno a Okresní soud Brno-venkov a v dalším objektu státní zástupci pro Brno-město a Brno-venkov. Původně se předpokládalo, že stavba přijde na 805 miliónů, po přesném vyčíslení nákladů cena vzrostla na 1,674 miliardy korun, a nakonec se celkové náklady vyšplhaly až na 1,938 miliardy. Stavbou se v minulosti zabýval také Finanční úřad, Nejvyšší kontrolní úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Reklama

Výběr článků

Načítám