Hlavní obsah

Ombudsmankou bude Šabatová

• Aktualizováno
Novinky, jas, val

Veřejnou ochránkyní práv byla v pátek ve druhém kole zvolena Anna Šabatová. Porazila nynějšího zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. Šabatová dostala 85 hlasů, což byl nejnižší nutný počet k jejímu zvolení. Křeček obdržel 36 hlasů.

Foto: Petr Horník, Právo

Nově zvolená ombudsmanka Anna Šabatová ve Sněmovně

Článek

Na post v prosinci rezignoval z osobních důvodů Pavel Varvařovský.

Šabatová měla nominaci od Senátu, exposlance Křečka vedle horní komory nominoval i prezident Miloš Zeman. Šabatová v minulosti působila jako zástupkyně veřejného ochránce práv.

Ve čtvrtek před poslanci v nominačním projevu uvedla, že by se ráda zaměřila na prohloubení spolupráce s veřejnou správou. Na to, že politici ombudsmanovi „nenaslouchají“, si ztěžoval i Varvařovský. „Jsem hluboce odhodlána to zlepšit,“ uvedla Šabatová po svém zvolení.

Nová ombudsmanka nechtěla nijak komentovat výhrady, které vůči ní vyslovil prezident Miloš Zeman. Ten připomněl osm let starý případ, kdy Šabatová byla v kontaktu se sestrami Maurerovými, které byly později odsouzeny za týrání dvou chlapců v Kuřimské kauze. [celá zpráva].

Rozšíření kompetencí by přivítala

Jednou z prvních věcí v nové funkci bude podle Šabatové dokončení některých kroků jejích předchůdců Pavla Varvařovského a Otakara Motejla. „U ombudsmana je to takové, že podněty hodně přináší doba. A vy musíte reagovat na to, co přichází,“ řekla novinářům.

Ještě předtím se chce ale seznámit se zaměstnanci úřadu, kde v letech 2001 až 2007 působila jako zástupkyně ombudsmana. „Znovu zopakuji starou antickou moudrost, že nevstoupíš do téže řeky. I když by se to mohlo zdát, tak to nebude tatáž řeka,“ prohlásila.

Veřejnému ochránci práv by ráda rozšířila některé kompetence. „Byla bych ráda, kdyby se ombudsman mohl obrátit na Ústavní soud a dát návrh na zrušení zákona. V otázce diskriminace by mohl sám podávat žaloby k soudu,“ dodala.

Slib složí v úterý

Předseda Sněmovny Jan Hamáček doplnil, že Šabatová bude jmenována v úterý 18. února poté, co složí slib.

„Jsem rád, že sněmovna ve druhém kole zvolila nástupce pana Varvařovského a jsem rád, že je to paní Šabatová. Koneckonců je to kandidátka, na které se shodlo vedení sociální demokracie, a věřím, že dostala podporu i z vládní koalice,“ komentoval zvolení.

Křeček je rád

Současný zástupce ombudsmana Stanislav Křeček, který ve volbě neuspěl, je s výsledky spokojen. „Volba dopadla pro kancelář ombudsmana nejlépe, jak mohla dopadnout, protože se budeme skvěle doplňovat. Paní Šabatová je z akademické sféry na ta velká lidská práva, já jsem spíše denní advokát na běžná práva. Myslím, že spolupráce bude velice dobrá,“ uvedl.

Především si nyní se Šabatovou musejí rozdělit kompetence. „Bude záležet na ní, jak si rozdělíme jednotlivé oblasti,“ uvedl.

Co se týče čtvrteční volby v prvním kole, domnívá se, že nebylo náhodou, že 50 poslaneckých hlasů bylo neplatných. „O omylu nemůže být řeč, s politováním se domnívám, že část sociálních demokratů si přese mě vyřizuje svoje komplexy s panem prezidentem. To myslím není dobré ani pro současnost, ani pro budoucnost,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Ombudsman Varvařovský skládá funkci

Ombudsman Pavel Varvařovský skončí k 20. prosinci ve funkci. Potvrdila to jeho mluvčí Iva Hrazdílková s tím, že důvody rezignace uvádět nehodlá. Varvařovský...

Výběr článků

Načítám