Hlavní obsah

Franz dal před úředničinou přednost umění, u Hermana bude jako poradce

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vysokoškolský pedagog, skladatel a malíř Vladimír Franz se nakonec stane pouze poradcem ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), nikoli jeho náměstkem. Novinkám to potvrdili Herman i Franz. Ten se takto rozhodl s ohledem na svou tvůrčí činnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Franz

Článek

„Počítám s panem profesorem Franzem, takhle jsme se domluvili,“ řekl Novinkám Herman.

Franze původně jako náměstka na kulturu nominoval za hnutí ANO jeho předseda Andrej Babiš. Franz se ale s novým ministrem kultury dohodli, že lepší bude vést spolupráci formou poradenství.

„S panem profesorem jsem hovořil o tom, jak by si on sám představoval spolupráci, protože přece jenom náměstek je víceméně vysoký státní úředník, který je zatížený značnou dávkou administrativy. Pan profesor mi taky řekl, že to není úplně jeho praxe, ale že jako poradce by si to velmi rád dovedl představit,“ dodal ministr.

Plat? Ještě se neví

Totéž potvrdil i Franz: „Celé se to pohybovalo ve zpravodajské a virtuální realitě. Pravda je ta, že budu pouze požádán panem ministrem, abych mu dělal poradce,“ sdělil Novinkám. „Je to především nárazová záležitost, kdy se budeme scházet nad konkrétními úkoly,“ přiblížil.

Nebude se tak podle svých slov zabývat běžnou „úředničinou“ na ministerstvu. „Ne, to bych při své tvůrčí činnosti asi těžko stihl skloubit,“ podotkl.

Zatím není jasné, zda bude Franz za poradenskou funkci pobírat plat. „O tom jsme se nebavili,” uvedl Herman s tím, že ale předpokládá, že by se Franz stal členem širšího kolegia poradců, kteří by měli s ministrem spolupracovat bez nároku na honorář.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám