Hlavní obsah

Praha mohla být pro Palestince překladištěm zbraní, tvrdí Šedivý

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý si myslí, že Česká republika mohla Palestincům sloužit jako překladiště zbraní. Uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz v reakci na nález zbraní v objektu budoucí palestinské ambasády po středečním výbuchu, který usmrtil palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála.

Článek

"Možná tu mluvíme o celé dobře organizované distribuční síti zbraní a výbušnin, kdy se pod diplomatickým krytím uskutečňuje rozsáhlý transfer zbraní s přesnými adresáty výzbroje," řekl Šedivý.

Upřesnil, že nemluví o terorismu, ale o shromažďování a rozmisťování vojenského materiálu, který by případně mohl být použit v akci. "To je ta nejhorší varianta mých obav a úvah," poznamenal.

Podle dostupných informací se v objektu budoucí palestinské ambasády v Praze - Suchdole našlo údajně sedm desítek střelných zbraní, které neprošly českou evidencí. Palestinská strana jejich výskyt nevysvětila. "Děsí mě to. Jde nejen o flagrantní porušení diplomatických norem a zvyklostí, ale i bezpečnostních zásad v uchovávání takového arzenálu - odtud i tragická smrt velvyslance Džamála Muhammada Džamála," uvedl jednašedesátiletý Šedivý.

Praha nemusí být jediná

Obává se, že Praha nebyla jediná, podobný arzenál zbraní se může skrývat i na dalších palestinských velvyslanectvích v Evropě či zámoří. "Podle mě je to dokonce velmi pravděpodobné. Zcela náhodný výbuch možná odhalil něco neskutečného... možná až monstrózního," řekl.

Palestinští představitelé podle něj zatím při vyšetřování "hrají divadlo". Případné vysvětlení, že zbraně měly sloužit k obraně velvyslanectví, podle něj neobstojí. Palestince totiž v České republice nikdo neohrožoval. "Od samého počátku nejde jen o jakýsi lokální skandálek, který brzy přejde - jak možná vyplývá z některých zpráv -, nýbrž průšvih mezinárodních rozměrů," prohlásil.

Výbušný systém byl součástí trezoru, tvrdil mluvčí ambasádyVideo: Jiří Forman, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám